Zavirite u staru novosadsku ložionicu: Vesić najavio veliku transformaciju, ovo mesto postaje kreativni centar

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompleks se nalazi neposredno pored Bulevara Evrope

Foto: Twitter / Goran Vesić

Kompleks stre ranžirne stanice u Novom Sadu doživeće sličnu sudbinu kao beogradska ložionica - biće uređen i otvoren za građane, umetnike, muzeje, zanatlije...

Kako danas izgleda ovaj velelepni objekat, koji je u potpunosti izgubio svoju ssaobraćajnu, ali zadržao arhitektonsku i muzejsku vrednost, pogledajte na fotografijama koje je objavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

"Sa gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem obišao sam kompleks stare Ranžirne stanice u Novom Sadu. Ova stanica je počela da se gradi 1912. godine a završena je 1921. godine. U projektovanju učestvovao je projektni biro Gustava Ajfela iz Pariza", napisao je na svom Tviteru ministar Vesić.

Kompleks se nalazi neposredno pored Bulevara Evrope.

U okolini stare stanice i ložionice biće formiran park.

"Stanica je teško oštećena u savezničkom bombardovanju 1944. godine da bi bila obnovljena posle Drugog svetskog rata. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture spremno je da sa gradom Novom Sadom i AP Vojvodina radi na rekonstrukciju ove stanice kako bi bila predata na korišćenje građankama i građanima Novog Sada. Novi Sad ima projekat izgradnje Centralnog parka ali verujem da u rekonstruisanim zgradama treba da ima mesta za kreativnu industriju, IT habove, galerije i muzejske postavke. Kao što u Beogradu radimo na projektu pretvaranja Stare Šećerane u prostor namenjen kulturi, umetnosti, kreativnim industrijama i nauci, tako ćemo zajedno da radimo na pretvaranju Ranžirne stanice u Novom Sadu u mesto kojima će se ponositi svi stanovnici ovog grada", napisao je Vesić.

Video: Ložionica postaje najmoderniji kreativno-inovativni centar: Ovako će izgledati nakon rekonstrukcije

(Telegraf.rs)