U Bošnjačkoj mahali potpuno poplavljeno 65 kuća: Stanovnici se sklonili u hotel, kod prijatelja, rodbine

Opština Severna Mitrovica razmatra mogućnost na koji način da pomogne ljudima koji su pogođeni poplavama i koji nemaju gde da borave

Printskrin: TV Most

Bošnjačka mahala u Severnoj Mitrovici naselje je koje je najviše pogođeno poplavama, a procene su da je u tom delu oko 65 kuća potpuno poplavljeno, dok je oko 100 njih delimično pod vodom, javlja Ljajmi a prenosi Kosovo-online.com.

Mnogi stanovnici tog dela Mitrovice sklonili su se u hotele na jugu grada i podršku im daje opština Južna Mitrovica, dok je ostatak odseo kod porodice i prijatelja.

Opština Severna Mitrovica razmatra mogućnost na koji način da pomogne ljudima koji su pogođeni poplavama i koji nemaju gde da borave.

Predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin ocenio je da je aktuelna situacija u ovom naselju alarmantna.

On je naveo brojeve potpuno i delimično oštećenih kuća, rekavši da ih je ukupno oko 160, a smatra da je vrednost štete veća od pola miliona evra.

"Situacija je alarmantna... Oštećeno je 65 kuća u koje je ušla voda, a 93 kuće su delimično oštećene, gde je voda prodrla kroz dvorišta, podrume itd. Želim da se zahvalim humanitarnim i pojedinačnim organizacijama koje su podržale građane, Urgentni centar na konkretnom pomoći kao što su hrana i odeća. Razgovarao sam i sa gradonačelnikom opštine Južna Mitrovica Bedrijem Hamzom, koji je obećao da će nas podržati u ovim teškim trenucima... Pola miliona evra naravno, možda i više... Sklonili smo neke porodice... oni su na jugu u privatnom hotelu, a neke porodice su iznajmile privatne smeštaje, mi ćemo se potruditi da im plaćamo kiriju", rekao je predsednik opštine Severna Mitrovica.

Skender Seljimi, stanovnik ovog naselja, kaže za Kosova Pres da je voda vrlo brzo poplavila njegovu kuću, iznenadivši ga i da su članovi porodice jedva spaseni.

Prema njegovim rečima, pričinjena šteta iznosi oko 30.000 evra.

"Voda nas je iznenadila, poplavila nas je za 10 do15 minuta. Naša dvorišta su bila ispunjena vodom do jednog metra i 20 centimetara. Jedva smo stigli do članova porodice kada sam ih poslao na treći sprat. Imam svoju 88-godišnju majku koja leži. Išli smo gore i nismo smeli da siđemo jer je bilo puno vode. Sutradan, kada se malo smirilo, spustili smo se i videli da je poplavljen ceo sprat... Samo u mojoj kući materijalna šteta je najmanje 15.000 evra, a oštećena su nam tri vozila koja ne mogu da se poprave bez 12.000 evra. Suština je da su ljudi spaseni, materijalna šteta je velika, pitamo institucije šta mogu da urade da nam pomognu", kazao je Seljimi.

Meštanka Mirvete Avdiu kaže da je osim njenog muža i dece koji su preživeli, uništeno sve što je imala u kući.

"U roku od pola sata kiša nas je sve odnela. Došli su srpski vatrogasci, odveli nas i poslali na tu stranu...Smestili su nas u hotel na jugu iza robne kuće, danas su nam doneli hleb i ništa više“, kaže ona.

Čak je i Bogoljub Mihajlović, vlasnik malog kafića u bošnjačkom naselju na severu Mitrovice, rekao je da je penzioner i da svojom radnjom izdržava četvoročlanu porodicu, a sada je ostao bez svega.

"Četrdeset minuta sve je bilo pod vodom... Izgubio sam mnogo, četiri frižidera, dva zamrzivača, vitrine, dva kotla, aparat za zavarivanje... Četiri smo člana porodice, ja sam penzioner, ovaj je sve od čega smo živeli", kaže Mihajlović.

U međuvremenu, Avni Peci, govoreći o šteti koja je njegova kuća i njegova braća pretrpela od poplave, rekao je da su oni sada prinuđeni da žive u stanu svoje sestre, koji se nalazi na jugu Mitrovice.

Prema njegovim rečima, kuće su pretrpele toliko velika oštećenja da je sada opasno boraviti u njima.

On hvali različite institucije i organizacije za koje je rekao da su odmah reagovale kako bi pomogli stanovnicima u ovim teškim trenucima.

"Mi smo tri brata koji živimo u istom mestu, u tri kuće...Ja imam pet članova porodice, jedan brat ima pet članova, a drugi živi sam...Šteta je velika, npr. kuća je 'pala', i potpuno je oštećena. Ne znam ni koliko je ovo opasno, jer je krov težak, a onog trenutka kada se kuća nagne u stranu, postoji opasnost da se sruši... Odsedamo u stanu moje sestre na jugu... Imamo pomoć i organizacija i institucija . Otišao sam u Štab za vanredne situacije, turska organizacija je donela pakete hrane i odeću...", naveo je Peci.

Video: Poplavljena Bošnjačka mahala, evakuišu se deca i stari: Dramatične slike iz Kosovske Mitrovice

(Telegraf.rs)