Saša iz Čačka je zahvaljujući ovom povrću sagradio kuću i odškolovao decu: Dva kamiona već poslao za Beograd

U ovom domaćinstvu tokom sezone na kamione se natovari preko dve tone koje završi u rafovima širom Srbije

Foto: RINA

Prolećne temperature mnoge građane izvele su na ulice i šetališta, ali ima i onih koji su ovo lepo vreme iskoristili da obave neophodne poslove u njivi. Povrtari ovih dana imaju pune ruke posla, a u plastenike već je stigao mladi luk. Domaćin Saša Andrić iz čačanskog sela Trbušani, uveliko je svoje kamione pune ovog povrća poslao ne samo na tezge po Čačku već i markete širom Beograda.

"U prvim danima nove godine, otišla su dva kamiona mladog domaćeg svežeg luka. Za koji dan biće i treći poslat, tačnije preko dve hiljade veza u narodu poznatog luka kao "srebrenac". Odlučio sam se za njega, je je dosta tražen na tržištu, a i najlakše se čisti. Ima ga gotovo tokom cele godine, otporan je na zimu i trpi niske temperature , priča za agenciju RINA, poljoprivrednik Saša.

U ovom domaćinstvu tokom sezone, na kamione se natovari preko dve tone "srebrenca", koji završi u rafovima širom Srbije. Usled povećane otkupne cene ovaj posao poslednjih godina postao je znatno unosan.

"Radili smo razne povrtarske kulture, ali smo se nekako najviše pronašli u proizvodnji luka poslednje četiri godine. Sagradio sam kuću zahvaljujući njemu, odškolovao decu i još mnogo stvari. Sada sa suprugom radimo površine koje možemo nas dvoje da obradimo jer nemamo dodatnu radnu snagu, dodaje Andrić.

Ova povrtarska kultura rešava i mnoge zdravstvene boljke, bogata je vitaminima, leči srce, jača kosti i imunitet i čuva vid.

(Telegraf.rs)