Đorđe boluje od cistične fibroze, dobio novo mesto za život: Obezbeđen mu i lek koji mu je neophodan

Pre godinu dana Đorđe Milinović bio je životno ugrožen. Obratio se udruženju koje je istog momenta reagovalo i prikupilo novac za iznajmljivanje stana ovom mladiću

Đorđe Milinović, mladić iz Čibutkovice imao je 13 godina kada mu je dijagnostikovana retka bolest cistična fibroza. Njegova pluća tada su radila sa svega 15 odsto kapaciteta i svaka bakterija mogla je ozbiljno da naruši njegovo zdravstveno stanje. Pored zdravstvenog problema, Đorđe se suočava i sa nemaštinom a život u trošnoj kući dodatno mu je pogoršalo zdravstveno stanje.

Udruženje za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom doniralo je ovom mladiću kontejner za život, a zahvaljujući njima Đorđe je počeo i da pije lek koji mu je pobošljao zdravstevno stanje i omogućio kvalitetniji život, piše GEM Info.

Trošna oronula kuća puna vlage, nehigijenski uslovi za život samo su pogoršali već narušeno zdravstveno stanje Đorđa Milinovića.

Podrška od Udruženja stigla je u pravi čas jer je Đorđe bio u jako lošem zdravstvenom stanju .

Pre godinu dana Đorđe Milinović bio je životno ugrožen. Obratio se udruženju koje je istog momenta reagovalo i prikupilo novac za iznajmljivanje stana ovom mladiću. I tada je bilo problema da ubedimo stanodavce da njegova bolest nije zarazna, kaže Milica Perić predsednica Udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom.

- Javio sam se udurženju, da mi je potrebna pomoć i odmah su reagovali. Živeo sam u stanu, posle je bio dogovor da mi urede kuću, ali to nije bilo moguće jer nije bila u mom vlasništvu i bila je stara preko 50 godina. Dogovorili smo se da uzmem stambeni kontejner gde mogu da živim - naveo je Đorđe.

Uprkos dobroj volji zaposlenih u firmi koja je dostavila kontejner, zbog lošeg puta nisu bili u mogućnosti da kontenjer dopreme do mesta gde je predviđen da se postavi. Đorđe dodaje i da je problem struja, kao i da se nada da će i to u skorije vreme biti rešeno.

- Hvala ljudima koji su donirali novac, jer da nije bilo njih ne bi bilo ni kontejnera, ni svega ovoga. Sad sam, da kažemo, više od pola dobro, funkcionišem, mogu da radim, hoću da se zaposlim.

Udruženje nije humanitarno već predstavlja organizaciju koja okuplja obolele i roditelje dece sa cističnom fibrozom i samim tim naša jedina obeveza je da se izborimo da svi koji boluju dobiju lek.

- Naša dobra volja je da pomognemo našim saborcima a jedini novac koji imamo sami smo prikupili i zahvljujući dobrim ljudima - kaže predsednica Udriženja za pomoć i podšku osobama sa cističnom fibrozom Milica Perić.

- Naša prvobitna namera je bila da kuću u kojoj Đorđe živi renoviramo ali smo u konsultaciji sa stručnim licima dobili potvrdu da je kuća trošna i da nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi. Jedino rešenje u ovoj situaciji je bilo da kupimo kontejner za život i naša obaveza je da ga opremimo i kupimo sve što je neophodno za život u tom prostoru -  dodala je Milica Perić.

Podsećamo, ranije je Đorđe onjasnio da je tokom odrastanja imao tešku porodičnu i životnu situaciju.

- Ukratko ću vam reći sve o svom životu, svoju životnu priču. Sa 11 godina mi je uspostavljena dijagnoza. Tada me je majka napustila, moju sestru i mene. Ostali smo da živimo sa ocem. On nije mogao da se stara o sestri i meni, naročito zbog toga što sam ja bolestan i tada je došlo do problema sa centrom za socijalni rad. Imali smo dve opcije, da idemo u dom ili da pređemo kod dede - objasnio je tada Đorđe u svom obraćanju.

Kako je dodao, prešli su da žive sa dedom na selu, i tamo je živeo osam godina. Pre nešto više od mesec dana prešao je u stan koji mu je obezbeđen.

- Osam godina sam živeo u teškim uslovima, u buđi, vlagi, bez kupatila. Hteo bih da se zahvalim svim ljudima koji su mi dosad pomogli, naročito direktorki fonda za obolele od cistične fibroze, koja mi je omogućila da dobijem lek. Stanje mi je loše, funkcija pluća mi je 15 odsto.