Novi Sad dao 30 miliona dinara Fondu za lečenje u inostranstvu: Evo kome je namenjen

Član Gradskog veća za zdravstvo Dragan Stajić kaže da Grad Novi Sad od 2016.godine uplaćuje novac za lečenje dece u inostranstvu preko ovog fonda

Foto-ilustracija: Shutterstock

Predstavnici Novog Sada i Ministarstva zdravlja potpisali su danas Ugovor o dodeli pomoći budžetskom Fondu za lečenje obolјenja koja se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, za šta je grad i ove godine uplatio 30 miliona dinara.

Fond je osnovan kako bi se obezbedila dodatna sredstva za lečenje pacijenata u inostranstvu i to u slučajevima kada Republički fond za zdravstveno osiguranje ne može da obezbedi dovolјan iznos. Član Gradskog veća za zdravstvo Dragan Stajić kaže da Grad Novi Sad od 2016.godine uplaćuje novac za lečenje dece u inostranstvu preko ovog fonda.

"Mi smo prva lokalna samouprava u Srbiji koja donira novac za lečenje dece u inostranstvu preko Budzetskog fonda. Prve godine uplatili smo pet miliona, a ove godine 30. Ukupno smo do sada donirali 115 miliona dinara", istakao je Stajić.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek zahvalio je Novom Sadu i svim ljudima koji tu žive.

"Ovaj novac dobiće pacijenti sa teritorije čitave Srbije.Ovo je odličan primer i poziv ostalim lokalnim samoupravama. Ministarstvo zdravlja zaduženo je da unapređuje zdravstveni sistem.Posvećujemo konstantno pažnju pacijentima koji imaju hronična oboljenja, ali nama kao lekarima svi pacijenti su isti, pa tako moramo sa jednakom pažnjom gledati i na obolele od retkih bolesti", naglasio je Đerlek.

On navodi da je država napravila veliki pomak, pa je u budžetu prošle godine bilo 4,6 milijardi dinara.

"Nisam iznenađen donacijom Novog Sada čija se istorija zasniva na humanisti i solidarnosti. Zajednički cilj nam je da osobe sa retkim bolestima dobiju adekvatan tretman. Budžet fonda zavisi od ekonomske situacije, a idealna projekcija je 12 milijardi na računu. Ne kažem da cemo uspeti, ali država sve vise razmislja o ovom problemu", ističe Đerlek.

Državni sekretar poziva i ostale lokalne samouprave u Srbiji da slede primer Novog Sada u zajedničkom cilju da obolela deca ozdrave. Kako je rekao, svi donatori su dobrodošli, a fond je propisao jasne kriterijume kada je reč o prioritetima.

(Telegraf.rs)