Ovo su zadaci koje je Joca Ubica davao đacima: Profesor za Telegraf.rs otkrio da li su prilagođeni gradivu

Profesor Milošević tvrdi da je onom ko ne uči svaki zadatak težak

Profesor matematike Jovan Knežević, poznatiji kao Joca Ubica, navodno je suspendovan iz Šeste beogradske gimnazije nakon što je 27 roditelja jednog razreda potpisalo peticiju protiv njega. Kako navode, to su učinili zbog verbalnog zlostavljanja đaka i preteških zadataka koje im je postavljao na kontrolnim testovima. 

Jedan od roditelja redakciji portala Telegraf.rs prosledio je primere zadataka koje su deca dobila na testu, a profesor matematike Branislav Milošević navodi da nijedan zadatak nije van plana i programa, niti pripada takmičarskom gradivu.

Ovo su zadaci koji se rade na kontrolnoj vežbi (4 zadatka), ili na pismenim zadacima (5 zadataka). Kontrolne vežbe se rade jedan čas, a pismeni dva časa. Vremenski, sve provere su u redu, to jest učenik može uraditi date zadatak za predviđeno vreme. Gradivo je standardno za drugi razred gimnazije, i nijedan zadatak nije van plana i programa, to jest takmičarski - navodi Milošević za naš portal.

On je dodao da se ideje koje se koriste za njihovo rešavanje se obrađuju na časovima, kao i da slične, ako ne i iste zadatke možemo pronaći u dvema zbirkama koje su, najčešće, u upotrebi.

Profesor Branislav nije komentarisao verbalno nasilje nad učenicima jer sa tom situacijom nije upoznat, međutim napominje da pomenuti zadaci odgovaraju uzrastu đaka koji pohađaju drugi razred gimnazije, ali kako navodi ne odgovaraju nekom drugom.

- Zadaci ne odgovaraju onima koji moraju da opravdaju svoj neuspeh na nekom drugom polju. Da li je moguće da je za taj neuspeh kriv profesor Jovan Knežević? Da li bi drugačiji zadaci nešto promenili? Ne! Učeniku koji ne uči i ima podršku okoline je svaki zadatak težak. Njemu ne odgovara ni jedan profesor! - objašnjava Milošević.

Kada je u pitanju informacija da je na poslednjem pismenom zadatku 25 đaka dobilo jedinice Milošević napominje da ocena ne zavisi od težine testa, već od znanja učenika.

- Učenici umeju da se dogovore da svi loše urade pismenu proveru da bi na toj proveri više od polovine broja učenika dobili jedinice, jer se u tom slučaju provera poništava! Ko garantuje da se to nije dogodilo u ovom slučaju? Ako su zadaci primereni i učenici spremni za proveru, neće biti problema. Učenici ne vežbaju dovoljno matematiku, nemaju strpljenja za to, lenji su. Generalno, oni žele sve sada i odmah, jer im se to servira od strane okoline. U matematici to ne može. Matematika zahteva redovan rad i posvećenost što tih 25 učenika sigurno nemaju. Oni bi da vežbaju samo dva-tri dana pred proveru, i da dobiju željenu ocenu - navodi naš sagovornik.

On dodaje da profesor Jovan Knežević nije u mogućnosti da ispunjava takve želje njima i njihovoj okolini i smatra da je u tome je problem.

- Dakle, problem je uvek ocena! I sve oko profesora Jovana Kneževića se događa zbog neostvarenih želja i ocena, a bez rada i truda! - zaključuje on.

"Dabogda se i vama desilo isto, želim vam sve najgore" 

Kako nam je rekao jedan od roditelja, nakon što je Knežević saznao za peticiju celom razredu je poželeo da im se desi ista situacija rečima: "Dabogda se i vama ovo desilo, želim vam sve najgore u životu". Pored izjava navedinih u peticiji u koje je Telegraf.rs imao uvid, roditelj napominje da je i njegovu ćerku verbalno zlostavljao nakon što je dobila četvorku - jednu od najboljih ocena na testu.

- Moja ćerka je uvek uzrujana nakon nastave sa njim. Ne plače i ne vrišti jer mi sa decom pričamo i učimo ih da budu racvionalna. Ona je na prvom kontrolnom dobila 4, najbolju ocenu u razredu, a on joj rekao: "Prepisala si, slučajno si pogodila rezultat, na sledećem kontrolnom ću ti pokazati da ne znaš ništa, dobićeš 1", a ja sam hteo da padnem u nesvest. Stalno je izvodi za najteže zadatke. On misli da treba da maltretira one koji imaju potencijal. Svih 27 roditelja je odlučilo da ako se profesor vrati mi deci nećemo dozvoliti da idu na časove matematike jer ne želimo da naša deca trpe psihički teror - objašnjava ovaj roditelj vidno uznemiren.

Joca Ubica tvrdi da nikog nije maltretirao

Podsetimo, Jovan Knežević je za RTS naveo da sve što se kaže može malo da se izvrne i da nikoga nije maltretirao, niti ima nameru to da radi.

- Sve što kažete može da se malo izvrne, da se u drugačijem kontekstu prikaže. Niti sam ja kome pretio niti imam tu ideju, ja sam samo pokušavao da im objasnim da je znanje njihova plata i da ako budu proveli četiri godine ne radeći ništa osam sati dnevno da će već biti u bankrotu kad budu počeli da studiraju - rekao je profesor.

Video: Građani Trstenika šokirani zbog nasilja nad profesorkom u Tehničkoj školi

(Telegraf.rs)