Požari u soliterima najopasniji: Vatrogasci moraju da brinu o više stvari, najopasniji ugljen monoksid

Dva velika požara u visokim zgradama izbila su 2016. godine, a 2019. na Voždovcu je goreo stan na vrhu solitera. Vatrogasci u takvim situacijama imaju jasan plan

Foto: Nikola Tomić

Zgrade postaju sve više i više, a samim tim i izazovi. Požari u soliterima su po pravilu najopasniji. RTS je proveravao kakva je protivpožarna zaštita u zgradama sa mnogo spratova i da li vatrogasci imaju adekvatnu opremu za gašenje požara.

U zgradi Rudo na Konjarniku je oko 1.500 stanara. U posebnoj prostoriji 16. sprata na sredini hodnika nalaze se hidrant, crevo i aparat za gašenje požara. Pristup ima samo upravnik zgrade. Isto je i na ostalim spratovima.

Zamenik upravnika zgrade Srbislav Kujundžić kaže da na svakom spratu postoji poseban sistem, hidrant, creva, sve to za prvu pomoć.

- Mi prvo alarmiramo, pa skačemo, mi ulećemo ako možemo da ugasimo - kaže Kujundžić.

Požari u soliterima su po pravilu najopasniji.

Najveća opasnost nije od toplote

Pomoćnik načelnika Uprave vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Nedeljko Gagić, napominje da opasnost za stanare solitera nije samo od toplote i od uticaja otvorenog plamena, već je najveća opasnost od gasovitih produkata sagorevanja, pre svega od ugljen monoksida, koji je lakši od vazduha, otrovan i zapaljiv i prvo popunjava gornje spratove.

Kujundžić ukazuje na veličinu zgrade - 190 stanova, 27 spratova.

- Teško je prvo sve to otkriti na vreme i krenuti sa bilo kakvom odbranom od požara - dodaje upravnik zgrade.

Dva velika požara u visokim zgradama izbila su 2016. godine, a 2019. na Voždovcu je goreo stan na vrhu solitera. Vatrogasci u takvim situacijama imaju jasan plan.

- Sve njihove aktivnosti usmerene su na otklanjanje efekata tog požara, odimljavanje stepeništa i zgrade, pretragu stepeništa i stanova i spasavnje ljudi koji su započeli evakuaciju, ali u isto vreme i lokalizacija požara - ističe Gagić.

U pametnim zgradama više potencijalnih izvora požara

Stari soliteri, kao na Konjarniku, pravljeni su od armiranog betona, pa ne postoji opasnost da se uruše tokom požara.

U novim, pametnim zgradama, u kojima je skoro sve elektronski, ima više potencijalnih izvora požara.

Međutim, stručnjaci kažu da se za nove zgrade koriste savremeni materijali i svaka bi trebalo da ima sistem koji detektuje bilo kakvu promenu.

- Ovakvi požari u visokim stambenim objektima gase se unutrašnjom navalom tj. stepenišnim prostorom, hodnicima zgrade, unutrašnjim komunikacijama u zgradi - kaže Gagić.

To znači da vatrogasci ulaze u zgradu i odatle pokušavaju da ugase požar.

U retkim slučajevima koriste se specijalizovana vozila za gašenje požara spolja. Pre mesec dana MUP je dobio i poseban helikopter za gašenje požara, između ostalog, i u soliterima.

Video: Dramatično! plamen je gutao robnu kuću: Pogledajte kako je tekla borba vatrogasaca sa stihijom

(Telegraf.rs)