Dok vi studirate i gradite karijeru, dođu tridesete i dece nema: Komentar razbesneo sve žene u Srbiji

Ovoga puta na društvenim mrežama polemika se povela oko teme obrazovanja i trudnoće

Foto: Pixabay, Shutterstock

Tviteraši su svakodnevno akteri rasprava koje se tiču društvenih pitanja kako u Srbiji, tako i u celom svetu. Juče je takva rasprava postala viralna, a tvit jednog korisnika sakupio je brojne komentare koji su bili prilično oštri. Ovoga puta tema je bila, ni manje ni više - da li žene treba da biraju obrazovanje i karijeru ili porodicu.

Tvit u kom je korisnik pod imenom Filip komentarisao da žene od 18 do 26 godina studiraju, a kasnije jure karijeru, te se širenje potomstva završi samo na jednom detetu privukao je veliku pažnju, a komentari, najčešće oštre konotacije, samo su se nizali.

- Moramo da menjamo sistem visokog obrazovanja. Upis ograničenog broja studenata na državne i ukidanje privatnih fakulteta. Jer u biološki najplodnijim godinama (18 - 26) devojke studiraju, onda grade karijeru, a onda su već u ranim tridesetim i sve se završi na jednom detetu - naveo je Filip na Tviteru.

Mnogi su uzvratili psovkama i burnim reakcijama, dok su neki od korisnika ove društvene mreže nastavili raspravu u sarkastičnom tonu:

- Bravurozno rešenje! Muški da studiraju, žene da rađaju. Ne treba mnogo pameti i znanja da se pere, pegla, puši i menjaju pelene. Baš je lepo videti vrsne srpske domaćine kako udaraju temelje balkanskom Gileadu - glasio je jedan od komentara.

- Zanimljivo je što se ograničenjem broja studenata ne bi značajno smanjio broj žena koje studiraju jer po pravilu devojčice imaju bolji uspeh u školi pa samim tim i veće šanse da upišu fakultete, ali ovaj biser koji to predlaže valjda misli da su muškarci po difoltu superiorni - piše u drugom odgovoru.

Pitali smo sociološkinju Jelenu Radović šta je ono što je zaista važno - širenje porodice ili obrazovanje. Kako navodi naša sagovornica, svaki pojedinac u ovom društvu ima pravo da bira šta će raditi sa svojim telom, nezavisno od toga kom polu pripada.

- Svako ima pravo da odlučuje o svom telu, sudbini, rađanju. Nezavisno od pola, svaki pojedinac može da odlučuje da li će imati decu i koliko, sve dok nikog drugog u tome ne ugrožava. Ne treba osuđivati ljude na osnovu toga koliko dece žele da imaju ili šta rade sa svojim telom, jer je odluka isključivo na njima - rekla je ona.

Jelena dodaje da je sasvim legitimno da žene izaberu put karijere i školovanja i da tek u tridesetim godinama razmišljaju o potomstvu, jer su se vremena promenila.

- Ne možemo se držati nekih životnih principa iz 50-ih ili 60-ih godina 20. veka jer se društvo menja i razvija, što je sasvim normalno. Napredujemo, gradimo demokratiju i stavljamo akcenat na prava svih, pa i ženska prava - objašnjava ona.

Sociološkinja takođe napominje da su ovakvi komentari na društvenim mrežama direktan atak na žene, te se ceo teret oko stvaranja porodice i trudnoće svaljuje isključivo na nežniji pol, dok o ovakvim pitanjima polemišu muškarci koji ne brinu mnogo o problemima koje donosi trudnoća sama po sebi.

- Ceo sistem je odgovoran za to i ženama treba pružiti podršku. Povećanje nataliteta na agresivan način nije rešenje - ističe ona.

Poenta jeste, naglašava naša sagovornica, da  put obrazovanja i majčinstva ne treba da isključuju jedan drugog, već da se ženama omogući atmosfera u kojoj slobodno i bez pritiska mogu da učestvuju u oba. Obrazovanje i rad na sebi donosi veći potencijal za bolji i kvalitetniji životni standard, a samim tim i bolju budućnost.

- Diploma sama po sebi ne znači ništa ali obrazovanje i rad na sebi znači sve - objašnjava Jelena Radović i dodaje da svi kolektivno treba da radimo na poboljšanju osnovnih društvenih pitanja kako bismo povećali natalitet, te da obrazovanje u tome nikoga ne treba da sputava, već podstiče:

- Umesto da svaljujemo krivicu na žene koje se odluče na put građenja karijere i školovanja trebalo bi da se fokusiramo na bolju ekonomsku situaciju u društvu, stabilnost i sigurnost, funkcionalnu pismenost i bolji zdravstveni sistem koji će ženama pružiti sigurnije i mirnije okruženje u kom će stvarati porodicu - zaključuje naša sagovornica.

Video: Trauma za ceo život: Marija ostala bez bebe lekarskom greškom

(Telegraf.rs)