Veliki kongres vaskularaca u Beogradu: Srbija teži skriningu na sve vaskuralne bolesti i registru oboljenja

Najčešći skrining za vaskularne bolesti je skrining na aneurizmu trbušne aorte

Foto: Unsplash/ Ilustracija

Beograd će sutra i u nedelju biti domaćin stručnjacima iz vaskularne hirurgije, a docent dr Igor Končar, vaskulani hirurg Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže za Telegraf.rs da će na ovom kongresu biti četiri jako važne teme, osim uobičajenih o vaskulranim obolenjima.

Kongres će biti održan u hotelu "Kran plaza", pod nazivom "Sretnite se Evropskom udruženjem za vaskularnu hirugiju", koje broji 3.000 članova.

- Ovo je prvi takav sastanak izvan godišnjeg,  sa nekim nacionalnim udruženjem u Evropi. Cilj je da se napravi jedan regionalni sastanak u Beogradu, sa ljudima iz regiona - Mađarske, Rumunije, Makedonije, Bugarske Slovenije, Grčke i sa ekspertima koje dovodi Evropsko udruženje. Tema sastanka, osim uobičajenih o vaskularnim oboljenjaima, biće i 4 važne stvari koje su veoma bitne kada je u pitanju lečenje vaskularnih bolesnika.  To su organizacija registara, a što znači prikupljanje podataka o lečenju bolesnika u nekoj zemlji. To bi, samim tim, značilo i rano otkrivanje nekih bolest. diskutovaće se i o vodičima dobre kliničke prakse koje pravi Evropsko udruženje za vaskularnu hirurgiju, a koje mi sprovodimo u  praksi - navodi doc. Končar za Telegraf.rs.

Ono što je važno reći, kaže on,  Srbija kao i mnoge druge zemlje nema skrining za vaskularne bolesti.

- Najčešći skrining za vaskularne bolesti je skrining na aneurizmu trbušne aorte. To je jedni skrining koji je zvanično preporučen i koji imaju Engleska, Švedska, Nemačka i možda još par zemalja. On nije tako lako sprovodiv ali se zaista pokazao u ovim zemlajama kao odličan i kao efektan. Aneurizma trbušne aorte nije maligna bolest i kada se ona reši, praktično je u tom smislu pacijent skroz izlečen. Što se tiče registara, postoji inicijativa koju je pokrenuo prof. Laza Davidović zajedno sa mnom, te smo mi u poslednje dve godine pozvali bolnice koje se bave vaskularnom hirurgijom i zajednički prikupili podatke o našim rezultatima, o kojima će se pričati na ovom kongresu - kaže doc. Končar.

Na kongresu će sutr biti održan i jedan kurs za mlade lekare, a nastavku ovog skupa, 1. i 2. novembra i kurs izvođenja ultrazvuka na krvnim sudovima.

Video: Kako da se zaštitite ako spadate u rizičku grupu srčanih bolesnika: Vrućine uzrokuju srčane zastoje

(Telegraf.rs)