Urednica Telegrafa: Slavica i njena majka jedine znaju istinu, pričamo o njima, a ja sve vreme mislim na dete

Urednica i novinarka Telegrafa.rs je istakla da je ostalo nejasno zašto je i kako snimak dospeo u javnost i da jedino može da razume ako je to urađeno da bi se dete spasilo

Snimak užasavajućeg nasilja koji se pre dve večeri munjevitom brzinom proširio društvenim mrežama a na kojem se vidi kako majka Slavica Đilas besomučno tuče svoju trogodišnju ćerku Milicu, danas je bila tema Novog jutra kod Dee i Sarape na TV Pinku. Gosti su bili koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević, psiholog Vesna Tomić i urednica i novinarka portala Telegraf.rs Ljubinka Račić, koja je juče prva obavila razgovor za majkom Slavicom koja je tukla svoju ćerku. 

Slavica je, da podsetimo, potvrdila našoj novinarki da jeste ona tukla ćerku, kazala nam je i da se sve desilo pre 15 dana a sebe sramno opravdala time da ju je na sve naterala majka Lidija, zbog očuha koji je u zatvoru. Slavica je juče privedena, određen joj je pritvor od 48 sati, a noć pre toga, tačnije u sredu oko 23 časa policija i radnici Centra za socijalni rad su odveli decu iz ove porodice u Begaljici.

Urednica Telegrafa.rs Ljubinka Račić je  podsetila da je dan nakon što se saznalo za ovaj događaj, ostalo nejasno kako je i zašto snimak dospeo u javnost, i istakla da bi najsrećnija bila da je to urađeno da bi se dete spaslo.

- Mi ne znamo da li je snimak pušten u javnost da bi se naudilo majci Slavici, ili spaslo ovo dete. Najsrećnija bih bila da je to urađeno da bi se dete spasilo. Jer činjenica je da neke stvari ako ne dospeju na društvene mreže i u medije neće biti rešene, što je jako tužno. Mi pričamo o majci i baki, a ja sve vreme mislim na to dete. To dete će nositi traume. Stručnjaci koji su ovde sa nama bolje znaju kakve posledice sve ona može da ima. A, šta se i zbog čega zaista dogodilo, istinu jedino znaju Slavica i njena majka - rekla je Ljubinka Račić.

Socijalni psiholog Vesna Tomić kazala je da ovde očigledno reč o porodici koja je i ranije imala probleme unutar sebe.

- Nasilja tu ima i svakako da tu ima socijalne individualne psihopatologije porodične, vrlo ozbiljne i to nedijagnostioovane koja je dovela do ovih problema. To, kod zdravi ljudi, uslovno rečeno nema. Ne mogu ni da iznosim nikakve tvrdnje,  jer vidimo oprečne izjave. Ništa se još sigurno ne zna osim da imamo snimak gde majka tuče devojčice. Bolest čudo pravi. Sa jedne strane, a sa druge strane vi ne možete ni da je dijanostikujete ukoliko nije prijavljena policiji ili odgovarajućoj zdravstsvenoj ustanovi - rekla je Vesna Tomić.

Ona kaže da joj je neverovatno da okruženje i komšiluk ne mogu da kažu da je to porodica koja je ranije imala bar problema unutar sebe.

- Imamo na robiji člana porodice. Imamo majku koja je za lečenje i za zatvaranje.  Nasilje koje je dete doživelo je udar psihički, verovatno ima i medisicnski. Dete će pamtiti ovo sasvim sigurno i biće potrebno ozbiljno lečenje da bi se nekako vratila u normalu .Liči da je ovo potpuno disfunkcionalna porodica. Imamo dokaz samo batine koje su pogubne a oprečne su izjave - rekla je Tomićeva i zaključila da je dobro što su deca veoma brzo zaštićena i da su za par sati sklonjena od strahote.

Vesna Stanojević je kazala da se oni u praksi nisu sreli sa ovakvim slučajem i da ne mogud a veruje šta je videla.

- Ona je to dete sve vreme tukla u glavu. U celoj toj slici koja se tu pojavljuju imate babu koja to snima a baba treba da pomogne detetu i da joj kaže da prestane da je tuče. Baba to snima da bi njen prijatelj, emotivni partnet izašao iz zatvora. Ko zna koliko porodica u Srbiji ovako živi a mi to ne znamo. Defintiivno moramo da stanemo na put ovakvom nasilju. Treba da se vratimo na početak i da dođemo do toga da neprijavljivanje nasilja takođe bude krivično delo - rekla je Stanojević.

Dodaje da Slavica nikako ne može da dobije ponovo starateljstvo nad decom.

- Uvek može jednom roditelju da se oduzme roditeljsko pravo, u ovom slučaju je sled događaja. Ova žena treba da izgubi roditeljsko pravo. Ta žena više ne može nikada da bude prava majka - istakla je ona i navela da očekuje da će se sada zakoni menjati i kazne pooštravati.

(Telegraf.rs)