Lepa Zorana ljubi jastreba Cicu: Svi bi da se slikaju sa njom, ali kandže su joj suviše opasne

"Nekada možete da joj priđete blizu, a nekada ne da da joj se priđe ni metar. Cica ipak voli kamere"

Opasan gard napravio je jastreb kada smo mu se približili kamerom, njegove oštre i opasne kandže čvrsto su stajale na kožnom rukavu mlade Zorane, a ona ga je sa osmehom posmatrala. Nekoliko trenutaka ranije - poljubili su se.

Lepa Zorana ima 25 godina, studira geodeziju u Beogradu, ali sokolarstvo je njena ljubav koju je nasledila od oca Jovice. Kaže, ptice su se navikle na ljude, vole ih i može im se prići, ali na kandže treba uvek pripaziti. Harisovog jastreba Cicu, kog je držala u ruci, zbog bezbednosnih razloga nije nam dala da uzmemo u ruke. Kad stegne kandže i uhvati ga grč - to može da bude veoma opsno. Ali, ova ptica je ipak ljupka.

Nije baš uputno je maziti je, to ovim pticama ne prija. Ove ptice, ipak, vole ljude, jer od njih imaju koristi i posmatraju ih kao tim kada love. Zato se i vezuju za vlasnike.

- Nekada možete da joj priđete blizu, a nekada ne da da joj se priđe ni metar. Cica ipak voli kamere. Ona je harisov jastreb, američka vrsta, ima 7 godina, i lovi zečeve, dok soko lovi sve pernato i isključivo u vazduhu - kaže Zorana.

To znači da sa pticama mora da ide i u lov, u pratnji pasa.

- One su mirne i pitome, navikle su na rad s ljudima, zato što baš dosta vremena provodio s njima. Svi su da ih fotografišu i pomaze, zato što im je ovo retka prilika da izbliza vide opasne ptice - kazala nam je Zorana.

- Ove godine smo osnovali naše sokoarsko udruženje "Avis Legatum". Mi smo jedini sokolari u braničevskom okrugu, takao da ovde u našem kraju nema više sokola - kazala je Zorana.

(Telegraf.rs)