TELEGRAF OTKRIVA: Najskuplji sir na svetu proizvodi se u Srbiji, kilogram košta 1.000 evra! (FOTO)

Za jedan kilogram delikatesa "pule", koji se proizvodi u rezervatu prirode "Zasavica", treba čak 25 litara mleka od magarice. - Napravićemo svetski hit od ovog sira - poručuje Slobodan Simić

KILO SIRA KO POLOVAN "JUGIĆ"! Kada je Slobodan Simić, upravnik prirodnog rezervata "Zasavica", pre desetak godina išao po Srbiji i kupovao magarce, svi su mu se smejali. Danas se zbog toga kaju. Jer, Sloba je znao šta radi - zato danas na svom imanju proizvodi najskuplji sir na svetu – "pule", za čiji kilogram treba izdvojiti neverovatnih 1.000 evra.

Prvi sir od magarećeg mleka, sušen na dimu u pušnici, a proizveden na "Zasavici", promovisan je prvi put na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, a potvrdu da je i najskuplji na svetu dao je i specijalizovani sajt Taste atlas (Atlas ukusa).

Sir smo, po magarećem mladuncu, nazvali "pule“. Ovaj ekskluzivni sir ćemo proizvoditi po narudžbini, a kilogram će koštati 1.000 evra. Do sada je najskuplji sir bio od mleka losa, on košta 500 evra, ali je tražen. A ovaj naš magareći je mnogo bolji – kaže Slobodan Simić za Telegraf.

Iako cena deluje papreno, Simić kaže da vredi svakog evra, jer za jedan kilogram sira treba izmusti 25 litara mleka, što je količina mleka koja se od jedne magarice namuze za pola godine. Primera radi, od jedne dnevne muže na "Zasavici" dobije se tek tri-četiri litara mleka.

– O hranljivosti magarećeg mleka da ne pričam, to je naučna činjenica. Magareće mleko je slično majčinom, sadrži alergene, ima jedan odsto mlečne masti, sadrži 60 puta više vitamina C nego kravlje mleko, i zato se pije isključivo sirovo kako kuvanjem ne bi izgubilo svoje kvalitetne sastojke. Dok se u svetu o magarcu pišu studije, mi smo ga kao pomodari odbacili. Još se u nekim banatskim selima može naći poneko grlo, a mi na "Zasavici" želimo da od srpskog i banatskog magarca, ukrštanjem, stvorimo svetski brend. Trajaće, ali vredi biti strpljiv – priča Slobodan Simić, koji se priseća kako su mnogi sumnjali u njegove ideje od početka, pa ih je kasnije razuverio.