Načelnik Sektora za vanredne situacije: Bojim se da će elementarne nepogode udarati sve jače

- Tokom leta imate rekordan broj požara, a isto tako mi poslednjih godinu dana nemamo normalnu kišu, ili je nema ili padne ogroman pljusak - izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Luka Čaušić

Foto: Nikola Tomić

Prvi koji priskaču, kada je ljudski život ugrožen su pripadnici Sektora za vanredne situacije. Pred nama je period godine kada se očekuju pojačane padavine, biće i kiše i snega, a sledi i sezona grejanja. Tada često bude i mnogo požara. Luka Čaušić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnika Sektora za vanredne situacije kaže za da je od formiranja Sektora do prošle nedelje bilo 415.205 intervencija i da su vatrogasci-spasioci, koji su srce sistema za vanredne situacije, spasili 27.965 ljudi.

Luka Čaušić je gostujući u Jutarnjem prograamu RTS-a izjavio da je od formiranja Sektora za vanredne situacije do prošle nedelje bilo 415.205 intervencija i spasili smo 27.965 ljudi.

Impresivna cifra koja pokazuje svu važnosti i ogromnu stvar koju vatrogasci-spasioci rade za sve nas", naveo je Čaušić.

Kada je leto vatrogasci su, kaže, u požarima, kada je sezona kiša i poplava onda su u vodi.

- Kada je zima pomažu stanovništvu u udaljenim krajevima, između toga hiljade i hiljade intervencija gašenja požara na objektima, tehničkih intervencija u saobraćaju. To su hiljade intervencija i svake godine ih je sve više. Priroda je sve ćudljivija i bojim se da su sve veći izazovi ispred nas -  napominje Čaušić.

Prema njegovim rečima, poslednjih godina je napravljen izuzetan napredak i u smislu prijema ljudstva i opremanja.

- Mi smo pre par godina imali oko 2.950 vatrogasaca, ove godine imamo oko 3.500 vatrogasaca, a čekamo da u radni odnos stupi još 300 mladih spremnih kolega. Ukupno Sektor broji oko 4.600 ljudi. Vatrogasci-spasioci su srce našeg sistema, ali tu su i druge kolege -  kaže Čaušić.

Centralna manifestacija obeležavanja dana Sektora je bila na Adi.

- Pre toga imali smo preko stotinu manifestacija širom Srbije. Na Adi je bila prilika da se zahvalimo najzaslužnijim, da se prisetimo onih koji su dali živote radeći svoj posao i da se pokaže izuzetna profesionalnost, uigranost, znanje i fizička prpremljenost. Pored pripadnika Sektra su učestovale i dobrovoljani vatrogasci i naše druge kolege iz Ministarstva unutrašnjih poslova -  dodaje Čaušić.

Prvi put je prikazana i vežba gde se iz helikoptera spušta spasilac do osobe koja je ugrožena u vodi, nakon obuke koju su neše kolege prošle sa pripadnicima 63. padobranske jedinice.

- Naši vatrogasci-spasioci su po znanju, srčanosti, hrabrosti, u vrhu Evrope i sveta. Temelj je postavljen 2009. godine, a u poslednje vreme i država zaista obraća pažnju na ovu službu -  ukazuje Čaušić.

Napominje da je ova godina bila najtoplija otkako se meri temepratura u Evropi.

- Više je za oko 67 odsto požara u odnosu na prošlu godinu u Evropi. U Srbiji smo imali 23,5 odsto više požara na otvorenom nego prošle godine i svaki od 14.000 požara je ugašen ili lokalizovan u roku od 24 sata. Pomagali smo ove godine i kolegama u Sloveniji i u RS - ističe Čaušić.

Klimatske promene su, navodi, vidljive okom.

- Tokom leta imate rekordan broj požara, a isto tako mi poslednjih godinu dana nemamo normalnu kišu, ili je nema ili padne ogroman pljusak. Mi se pripremamo svakodnevno, 2014. smo imali šest timova za spasavanje na vodi, a sada ih imamo 27. Čim je neka najava mi smo u stanju budnosti, a kada zahteva situacija i u pripravnosti na licu mesta. Dosta smo pripremljeniji za poplave jer smo od 2014. osetljivi na to. Ovoga će da bude sve više i bojim se da će elementarne nepogode da udaraju sve jačom snagom", navodi Čaušić.

Čaušić navodi da su rekonstruisana 24 objekta, a izgrađena četiri nova.

- Vatrogasna stanica na Novom Beogradu se već pokazala kao ključna za Novi Beograd. Gradimo stanicu u Trgovištu, za par dana počinjemo gradnju zgradu uprave Sektora u Kragujevcu, otvaramo do kraja godine nove jedinice u Gadžinom Hanu i Brodarevi. Imamo 158 jedinica. Vremenom ćemo sve da ih sredimo i što se tiče opreme je strateški projekat nabavke vatrogasnih kamiona. Predstavili smo prototip proizvodnje domaćih vatrogasnih kamiona i nadamo se da će što pre da uđe u masovnu proizvodnju -  kaže Čaušić.

Preporuka je da ljudi sada očiste dimnjake, jer je, napominje, čest uzrok požara, da ne ostavljaju novine blizu peći, da provere instalacije, da ne ostavljaju uključene uređaje.

(Telegraf.rs)