Valentina i Anđela podigle celu Srbiju na noge: Njihove suze ganule i predsednika Vučića, svi priskaču u pomoć

Sve izgleda kao da će život u dubokoj šumi, Anđeli i Valentini postati ružna prošlost puna uspomena

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović, Nikola Anđić

Za sestre Valentinu (11) i Anđelu (12), koje sa bolesnim roditeljima žive u teškoj nemaštini u planinskom predelu nadomak Vlasine, u mestu Drajinci, uskoro stiže pomoć. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici u Predsedništvu, čim su pročitali ovu tužnu priču, odlučili su da pomognu, objavila je na svom Fejsbuk profilu Tamara Misirlić, humanitarka iz Vranja koja je pokrenula akciju za ovu porodicu.

Gusta šuma, blato, lišće... Naišli smo čak i na koprive koje su više od devojčica.

Mala kućica, ima prozore ali nema stakla, a ispred stoje dve malene devojčice, mršave, izmorene, ali ipak nasmejane. U kući su sve stvari potpuno nefunkcionalne. Poda nema, zidovi prete da se uruše, kroj se potpuno raspao, a stepenice koje vode do ulaza u kuću su se odvojile od kuće, pa je rizično stati na njih.

Vest o njihovom teškom životu duboko je ganula sve građane, pa tako i Opštinu Surdulica.

Telegraf.rs je bio juče u poseti devojčicama i već tada zatekli smo građane koji su punog srca pričali o pomoći koja stiže divnim sestricama.  

- Porodica će dobiti od opštine stan u Klisuri, tako su nam rekli. Što se tiče bele tehnike i nameštaja, sin predsednika opštine Stanislav Tončev je obećao da će platiti nameštaj i sve što je potrebno za stan - ispričao nam je jedan građanin. 

Prilikom naše posete, sreli smo i čoveka koji je inače iz Vrnjačke Banje, a došao je samo da bi pomogao deci.

- Ja sam preko društvenih mreža čuo za ovu decu juče, i danas sam došao. Prva stvar je da sutra idem sa socijalnim radnikom ispred škole, i svi zajedno idemo da im kupimo šta im je sve potrebno od garderobe i pribora, naravno i hrane. Ostajem ovde u blizini tri dana, ne želim kratkoročno da pomognem, nego dugoročno. Ako se desi da nema nikoga ko želi kuću da im da, ja ću im plaćati stan koliko god da je to potrebno - kaže nam Vitomir iz Vrnjačke banje.

I sve nadležne državne institucije, ali i organi lokalne samouprave, kako su najavili, učiniće sve da pronađu trajno rešenje za njihove probleme.

Podsetimo, mlada humanitarka Tamara Misirlić sa svojom ekipom posetila je Valentinu i Anđelu koje žive na rubu egzistencije u oronuloj kući usred šume. Da stvar bude gora do njihove kuće ne postoji ni put.

Tamara je objavila da su devojčice danas prvi put posetile grad, bile u tržnom centru, kupile novi garderobu.

Ona je navela na svom Fejsbuk profilu da će fondacija koja nosi njeno ime pomoći u sređivanju doma i dodeliti deci stipendiju koju će primati na mesečnom nivou.

- Zimi je najteže, mnogo nam je hladno - kroz suze govori Valentina koja ima samo jednu želju.

- Volela bih samo da nam se popravi kuća - kazala je hrabra devojčica.

Njihov otac Ivan je invalid, a majka Snežana ima psihičke probleme. Žive od skromne socijalne pomoći i dečijeg dodatka.

- Bedno živimo, bolesni smo, pijemo lekove - kazali su u glas Ivan i Snežana.

RAČUN ZA DONACIJE:

200-3453980101008-90 Fondacija "Tamara Misirlić”

Svrha uplate: Pomoć Valentini i Andjeli

Devizni:RS35200345398010198860

SWIFT/BIC: SBPORSBG

Video: Njihove suze ganule su i Vučića: Valentina i Anđela digle Srbiju na noge, svi priskaču u pomoć

(Telegraf.rs)