Slučaj Đukića i dalje misterija! U kući im se pale aparati, sinoć goreo vodokotlić: "Najbolje da pocrkamo"

Dragoslav i njegov 13-godišnji sin spavaju u kući gde se aparati pale, iz Ministarstva rudarstva i energetike kažu da uzrok problema nije distributivne prirode

Video: Još horor snimaka iz Prokuplja: Plamen koji kulja iz cevi za vodu sad zapalio WC šolju

Još su živi, rečenica je kojom tri nedelje od poslednjeg razgovora započinju novi. Otac Dragoslav (58) i Bogdan (13) iz Prokuplja i dane i noći provode u mraku, ili bar od zalaska sunca. Struja i voda su im isključeni od 17. avgusta, kada im je izogreo deo krova. Za problem u njihovoj kući rešenje još uvek nije pronađeno. Nije otkriven ni uzrok.

- Juče je gorelo. Zamislite, izgorela mi je daska na wc šolji, izgoreo je vodokotlić. Čudo šta se sve događa - kaže Dragoslav u razgovoru za Telegraf.rs.

Prema njegovim rečima, od prošlog puta nije se mnogo toga promenilo.

- Zvao sam da ih pitam da li mogu vani da mi puste neku utičnicu, ali ne smeju, boje se da ne naprave veću štetu - kaže navodeći da je tražio načine.

Obraćao se i stručnjacima po preporuci. Jedan od elektroinženjera iz drugog mesta dao je svoju ocenu.

- On sumnja da je to neka visokofrekventna struja. Ne znam ga lično. Muka me navela da tražim pomoć. Preporučio ga je jedan naš prijatelj - kaže nam dodajući da je taj stručnjak izrazio i želju da dođe na lice mesta kako bi problem probao da reši: - Mora da dobije poziv i dozvolu.

Objašnjavajući zašto ističe potrebu za odobrenjem nadležnih, navodi da su vrata njegovog doma otvorena, ali da problem nije do njega.

- Problem nije kod mene. Meni je struja isključena već tri nedelje. I dalje se sve pali. Treba da se nađe uzrok, odakle dolazi. Što se tiče mog placa, neka izgori. I kuća i sve! Ali ovo je žalosno! Tvrdim, da su u pitanju psi lutalice, da sam rođak nekog bitnog, svi živi bi se digli i svi bi bili nadležni da se problem reši. A ovde, pošto smo moja deca i ja u pitanju, očigledno nismo bitni ovoj državi i baš ih briga. Najbolje bi bilo da pocrkamo, da nas nema, i svi oni koji su nenadležni mogli bi mirno da spavaju - kaže u srdžbi izgovarajući teške reči.

Njegov problem traje sedam meseci, od marta. Sredinom jula postalo je gore. U avgustu se problem "proširio" i na komšijsku kuću. O tome su obavešteni i lokalni ogranak EPS-a i Ministarstvo energetike i rudarstva.

- Tu smo sin i ja. Ćerke trenutno nisu sa nama, ali ovo je njihov dom. Spavamo tu, gde ćemo. Jedino da razapnem šator. Probao sam da idem na stan, jednom sam prenoćio, uslovi su bili katastrofalni. I jednostavno sam se vratio u svoju kuću. Ako treba da umrem, da umrem u svojoj. Nije lako ostaviti svoj dom - kaže nam dodajući da u uslovima bez struje i vode aparati i dalje pregorevaju, u varnicama i plamenu.

U komšijskoj kući je, dodaje, proteklih pet, šest dana mirno. Ipak, i komšija Vukoje (69) skoro jednako dugo živi u identičnim uslovima.

- Kod mene se to desilo u sredu, polovinom avgusta, a kod njega u subotu. Krenulo je u par dana razlike - dodaje.

Na početku je sam rešavao problem i to se činilo čak uspešnim.

- Kod mene je to trajalo... Ovo je sad sedmi mesec. Krenulo je u martu. Postavio sam novu sklopku, pa je to bilo mirno 15-ak dana. Pa smo menjali dovodni kabl, pa je to trajalo dva, dva i po meseca i onda je naglo krenulo da gori, da se pali. Pre se nije palilo, samo je zujalo, pucalo, zvečalo. Posle se upalio i deo krova. Ne znam više šta je ostalo.

Niko vas ništa ne laže. Komšija električar, kukavac, non-stop je visio kod mene, više nije znao šta da radi. Što se tiče stručnih službi, kažu, nismo nadležni i doviđenja. E, sad ili ne znaju ili ne smeju... Nemam nameru da ikome vadim dušu, jedino mi je stalo da sa ovim detetom mirno spavam. Samo da možemo mirno da legnemo - kaže navodeći da ga ne interesuje utvrđivanje odgovornosti.

MRE: Uzrok problema nije distributivne prirode

U vezi sa pitanjem nadležnosti, ranije smo se obratili Ministarstvu rudarstva i energetike, koji su nam prošlog petka dopisom odgovorili o slučaju navodeći da uzrok problema nije distributivne prirode, te da će i dalje preduzimati sve aktivnosti i mere u delu svoje nadležnosti kako bi pomogli u rešavanju problema sa kojim se suočava porodica Đukić.

- Ministarstvo rudarstva i energetike odgovorilo je 10. avgusta gospodinu Đukiću da je na osnovu dostavljenih informacija od strane Elektrodistribuciji Srbije d.o.o. Beograd da je Služba za podršku tržištu u više navrata izlazila, vršila kontrolu priključka i pokušavala da uoči i sagleda problem.

Imajući u vidu da se problemi sa pregorevanjem u kući događaju i kad se isključi napajanje električnom energijom, predstavnici stručnih službi Elektrodistribucije Srbije d.o.o smatraju da problemi ne dolaze iz distributivne mreže.

Informisani smo da su stručne službe Elektrodistribucije Srbije d.o.o. 10. avgusta 2022. godine izvršile dodatna ispitivanja uzemljenja kod potrošača i uzemljenja u navedenoj trafostanici, ali nije uočena neispravnost, a rezultati su u granicama dozvoljenog. Takođe, informisani smo da je postavljen mrežni analizator u kući potrošača, koji će ostati nekoliko dana radi praćenja vrednosti napona i svih nepravilnosti koje se mogu javiti.

Na pitanje postavljeno 17. avgusta u vezi sa istim problemom, Ministarstvo rudarstva i energetike uputilo je zahtev predstavnicima Elektrodistribucije Srbije da se izvrši hitan pregled od strane stručnih službi.

Elektrodistribucija Srbije d.o.o. (Ogranak Elektrodistribucije Prokuplje) nas je informisala da su podnosioca 12. 07. 2022. dopisom obavestili da problemi unutrašnjih instalacija koji se dešavaju u porodičnoj kući nisu distributivne prirode. Distribucija je izvršila vanrednu reviziju TS 10/04kv, izvršena je vanredna revizija niskonaponskoe mreže na pomenutom trafo reonu vrši se naknadno uzemljenja nultog provodnika u blizini porodične kuće. Svakodnevno se prati i kontrolišu ostali potrošači na mreži u Đukićevoj okolini - stoji u odgovoru na pitanja Telegrafa.

Sa pitanjima o uzroku i rešavanju problema obratili smo se i na adresu regionalno nadležne ED Niš, kao i Opštine Prokuplje, ali do objave ovog teksta odgovor nismo dobili.

Video: Misterija i dalje traje: Ponovo gore instalacije u Prokuplju iako je struja isključena

(Telegraf.rs)