Za noć palo više kiše nego što u proseku padne za ceo avgust: Zašto nam je došlo do potopa?

Samo u Novom Sadu je tokom noći i jutra iza nas palo više od 70 milimetara kiše po kvadratnom metru

Foto: Nikola Bilić

Srbija i naše područje ovog vikenda pod uticajem su visinskog ciklona. Centar ovog ciklona u subotu je bio takav da se svojim centrom nalazio severozapadno od Srbije, pa su se oblačni i padavinski sistemi nad Srbijom u južnoj visinskoj struji premeštali od juga prema severu, a najobilnijih padavina bilo je na severu i na zapadu Srbije, u Vojvodini i u Beogradu. Novi Sad je tokom noći bio pod vodom.

Ovog prepodneva centar ciklona nalazio se nad Vojvodinom i centralnom Srbijom. Položaj ciklona je takav da se oblačnost i padavine nad južnim i jugoistočnim predelima Srbije premeštaju sa zapada i jugozapada, nad istočnom Srbijom sa jugoistoka i istoka, nad severoistočnom i severnom Srbijom sa severoistoka, a nad zapadnom Srbijom sa severozapada i severa.

- Padavine su najobilnije na severu Srbije, a samo u Novom Sadu je tokom noći i jutra iza nas palo više od 70 milimetara kiše po kvadratnom metru, što je više kiše nego u proseku za ceo avgust. Kako je zemljište zbog dugotrajne suše veoma suvo, ono ne može da prihvati ogromne količine padavina u kratkom vremenskom intervalu, pa je moguće i duže zadržavanje vode, pa i lokalno plavljenje. Inače, vetar u prizemlju veoma je slab, a veoma slabo je i visinsko strujanje u sklopu ciklona, pa se oblačnost sa obilnim padavinama višesatno, neretko i duže od 12 sati zadržava nad istim područjem, što dovodi do ekstremnih padavina, a što je bio slučaj u Novom Sadu, ali lokalno i u drugim mestim - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

U nastavku vikenda očekuju se i obilnije padavine, pri čemu bi za 12 sati moglo da padne i preko 40 litara kiše po kvadratnom metru, a glavni razlog obilnih padavina nad istim područjem i dalje su veoma slabe visinske struje i duže zadržavanje grmljavinskih i padavinskih sistema. U toku današnjeg dana centar visinkog ciklona počeće da se premešta prema jugu, tako da će osim u prizemlju, nad Srbijom i na visini se uspostaviti severno strujanje, što će pročisiti atmosferu od peska i zagađenosti, ali i doneti još svežiju vazdušnu masu sa severa.

- Iako je u Novom Sadu noćas palo više kiše nego što u proseku padne tokom celog avgusta, iako je došlo i do poplava, zbog nemogućnosti da zemljište i odvodni sistemi prihvate ogromnu količinu vode u kratkom periodu, nivo vodostaja i dalje će ostatai ekstremno nizak, a situacija se neće popraviti sve do jeseni, jer su potrebne dugotrajne padavine na nivou sliva Dunava i šireg područja centralne Evrope - dodaje.

(Telegraf.rs)