Tri meseca od pokretanja skrininga na SMA: Testirano 1.700 beba iz "Fronta", kakvi su rezultati

Pilot-projekat pokrenut 12. aprila, ideja je da se po isteku jednogodišnjeg trajanja proširi na sva porodilišta u Srbiji

Foto: Nikola Anđić

Tri meseca je prošlo od uvođenja jednogodišnjeg pilot-projekta u GAK "Narodni front". Reč je o pokretanju neonatalnog skrininga za spinalnu mišićnu atrofiju, a prema dosadašnjim rezultatima, nije otkriven nijedan pozitivan uzorak.

To znači, da među 1.700 beba, koliko ih je testirano u prvom kvartalu trajanja projekta, nema nijedne sa spinalnom mišićnom atrofijom.

- Lepe vesti iz Centara za humanu molekularnu genetiku. Nakon tačno tri meseca od početka Studije izvodljivosti neonatalnog skrininga za spinalnu mišićnu atrofiju, u Centru za humanu molekularnu genetiku testirana je 1700. beba rođena u GAK Narodni front. Za sve do sada testirane bebe dobijen je negativan rezultat skrininga - stoji u Fejsbuk objavi GeneScreen SMA Srbija od 12. jula.

Podsetimo, pilot-projekat je pokrenut 12. aprila u jednom od dva najveća porodilišta u zemlji. Ideja je da se nakon jednogodišnjeg "uhodavanja" proširi na celu zemlju. Već sutradan ekipa Telegrafa otišla je u "Narodni front" i porazgovarala sa majkama čija su novorođena deca među prvim testiranim bebama.

Kako smo već tada saznali, bilo je majki koje u strahu od bolesti nisu dale pristanak za testiranje.

Inače, reč je o testiranju na bolest o kojoj smo saznali upravo zahvaljujući roditeljima obolele dece, čiji su se apeli čuli i van granice. Zahvaljujući njihovom javnom istupanju i hrabrosti da podele za porodicu najteže trenutke, za 10 SMA bebe sakupljen je basnoslovan novac za lečenje.

Video: U ovom porodilištu testiraju bebe na SMA: Neke majke nisu dale pristanak, boje se bolesti

(Telegraf.rs)