Iz Srbije se krijumčare migranti i cigarete, a unose devize i narkotici: Šverceri robu kriju na raznim mestima

U carini kažu da na svim većim graničnim prelazima imaju mobilne skener uređaje koji kontrolišu teretna vozila

Foto: Tanjug/Aleksandra Orlic

Posle hiljada kilometara bez zadržavanja u Zapadnoj Evropi, prva carinska kontrola na putu ka Srbiji, Turskoj, Bugarskoj i Grčkoj je na mađarsko - srpskoj granici. Neprijavljenu robu pokušavaju da prenesu i naši i strani državljani.

Kako kažu na Horgošu, iz Srbije se najčešće krijumčare migranti i iznose cigarete, a iz suprotnog smera - narkotici, zlato i novac.

- Nemački državljanin turskog porekla na pitanje šta ima da prijavio, prijavio je 8.000 evra. U vozilu je na raznim mestima - u vratima, u prsluku za prvu pomoć, u njegovoj torbici, u drugoj torbici, u prtljažniku vozila, ukupno je pronađeno 61.000 evra. Predmet deviznog prekršaja bilo je 51.000 evra, tj. prekršaja u skraćenom postupku. Lice je privredeno u prekršajni sud, a 10.000 evra mu je vraćeno - naveo je Aleksandar Anđelković iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina Srbije za RTS.

Zbog takvih i sličnih problema na graničnim prelazima duže čekaju svi, a posebno vozači kamiona. I oni koji imaju uredne carinske papire, moraju da čekaju.

- Najveći problemi su gužve na granici koje se stvore odjednom i onda dok jedna strana ne radi, da li naša ili mađarska, stvori se kolona i to ne može da prođe. Problem je na drugoj strani, fali jedna vaga i još jedan carinik da bi brže ulazila vozila unutra - kaže jedan kamiondžija.

- Već dve, tri godine glavni problem su migranti. Nama je ovde ugrožena bezbednost, pre svega to je cepanje cerada, ulazak sa krova, ulazak sa zadnjih vrata, otvaranje pomoćnih bokseva. I oni se osećaju iziritirani kad pokušaš da ga sprečiš, bilo je vađenja noževa. Nimalo prijatna situacija - priča jedan od vozača kamiona.

Mobilni skener na većim prelazima

U carini kažu da na svim većim graničnim prelazima imaju mobilne skener uređaje koji kontrolišu teretna vozila.

- Kontrola je jako brza, svega dva tri minuta na monitoru se očita slika tog kamiona. Vidi se svaka šupljina i ukoliko postoji neka nepravilnost kamion se otvra i bukvalnno nalazimo migrante u podu kamiona u hladnjačama - kaže Olivera Radovanović iz Uprave carine Srbije.

Tokom protekle godine na srpskim granicama zaplenjeno je 717 kilograma raznih narkotika, 320.000 litara nafte, čak pet miliona evra neprijavljene gotovine i 18 kilograma zlata.

Da mnogi krijumčarenjem pokušavaju da profitiraju, pokazuje i podatak da je za prvih šest meseci ove godine zaplenjeno čak 60 puta više cigareta nego 2021. godine.

(Telegraf.rs)