Na ovom mestu biće ispisana istorija: 70 ha zemljišta na Zlatiboru od danas je u vlasništvu manastira Hilandar

Grade se internat i obrazovna ustanova

Foto: RINA

Na Zlatiboru je danas ispisana istorija kada je lokalna samouprava poklonila 70 hektara zemljišta na ovoj planini manastiru Hilandar, piše RINA. To će biti prvi metoh u ovom okrugu koji je dobila ova velika pravoslavna svetinja. Svečanoj dodeli ove donacije prisustvovao je iguman manastira Hilandar arhimnadrit Metodije.

- Monasi uvek kad dobiju predlog razmišljaju da li je volja Božija, tako je i ovo danas. Kada je ova tema bila na dnevnom redu niko nije bio protiv. Hilandar je uvek bio iznad svake politike, jedina politika koju poštujemo je Svetosavlje a ono nas sve ujedinjuje. U Hilandaru se čuvaju povelje mnoge višekovne povelje, istorijski važne, a od danas će tu biti i ova poovelja koju smo danas dobili u Čajetini. Objašnjeno mi je da zbog adminitracije se ovo zove otuđenje, ali ovo zemljište nikada neće biti otuđeno od srpskog naroda. Večno ćemo ga čuvati, na šta smo se i obavezali kad je imovina manastira u pitanju. Ovoj parceli će biti dat nacionalni i duhovni smisao - izjavio je arhimandrit Metodije.

Na ovom zemljištu u planu je da formiranje naučno-obrazovnih kampova, koji bi potom prerasli u obrazovnu ustanovu u okviru sistema srednjoškolskog obrazovanja Republike Srbije. Ideja je da se izgradi obrazovni objekat sa internatom za smeštaj učenika i terenima za sport i rekreaciju.

- Ovo je veliki dan za opštinu Čajetina i sve njene građane. Veliki udeo u ovoj odluci ima i država Srbija koja je zemljište prebacila na lokalnu samoupravu, a mi ga bez naknade predali manastiru Hilandar. To će biti trajni zalog za budućnost naše dece, da nam služi na čast i ponos i cilj nam je da ovde bude mesto susreta naše dece iz Srbije, ali i dece iz dijaspore čiji su roditelji davno otišli. Uvek smo tu za sve što podržava srpsku sabornost, koliko i kad god smo mogli pomogli smo obnovu Hilandara i učestvovali zzajedno u humanitarnim akcijama. Tim putem ćemo i dalje nastaviti, a ovo je samo još jedan korak napred - naglasio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Njemu je danas uručen i poseban poklon od igumana Metodija, zlatnik kojih ima samo deset u svetu, izrađen za 700. godišnjicu od smrti ktitora Hilandara kralja Milutina.

(Telegraf.rs)