Loznica oborila rekord sa padavinama prethodnog vikenda, a Vojvodina skoro suva: Evakuisano i dvoje dece

Na teritoriji Vojvodine od 6. do 14. juna palo je do 50 mm padavina u Loznici mnogo više za samo jedan dan

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, RHMZ

Prethodni vikend u Srbiji obeležeile su velike padavine zbog kojih je došlo do poplava, iz kojih su vatrogasci-spasioci evakuisali 35 osoba. Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) sumirao je rezultate padavina, a kako kažu za Telegraf.rs najveća količina od 6. juna do 14. juna zabeležena je u jugozapadnim, zapadnim, centralnim i jugoistočnim delovima Srbije. Rekord je prethodnog vikenda oborila Loznica. Najmanje padavina je bilo na teitoriji Vojvodine. 

- Na glavnim meteorološkim stanicama najveća dnevna količina padavina registrovana je u Loznici 11. juna i iznosila je 76,4 mm - kaže direktor RHMZ prof. dr Jugoslav Nikolić.

Na Klimatološkim i Padavinskim stanicama najveća dnevna količina padavina je zabeležena 12. juna u Brežću (GMS Valjevo), gde je palo 156,8 mm, što je i najveća evidentirana količina padavina u Srbiji.

- Na Padavinskoj stanici Šljivovica (GMS Zlatibor) zabeleženo je 84,3 mm padavina 12. juna, a istog dana je u Osečenici (GMS Valjevo) izmereno 78,0 mm. Analizirajući po okruzima, zaključujemo da su izmerene količine padavina u kolubarskom, mačvanskom i zlatiborskom okrugu bile u intervalu od 150 do 200 mm, a u raškom, šumadijskom, rasinskom i pčinjskom od 100 do 150 mm - navodi prof. Nikolić i dodaje:

- Najveća suma padavina na GM stanicama u periodu od 6. do 14. juna je zabeležena u Loznici i iznosila je 156,3 mm, na Zlatiboru je bila 111,8 mm, a u Kragujevcu 91,2 mm. Najveća suma padavina na Klimatološkim i Padavinskim stanicama izmerena je u Brežću (GMS Valjevo) 178,5 mm, u Šljivovici (GMS Zlatibor) 148,0 mm, a u Studenici (GMS Kraljevo) 145,7 mm.

Na teritoriji Vojvodine tokom posmatranog perioda zabeleženo je do 50 mm padavina.

Foto: RHMZ

Vikend iza nas bio je težak, kako je ispričao za Telegraf.rs Davor Vidović, načelnik Nacionalnog centra za obaveštavanje 112. Sektora za vanredne situacije. Evakuisano je 35 osoba, među kojima je bilo i dvoje dece, a dve tačke u Srbiji su bile najzahtevnije, najviše u Zapadnoj Srbiji.

- Definitivno je evakuisano 35 ljudi. Većinom je bilo u Zlatiborskom okrugu. Već prvo veče je bila intervencija u Zlatiborskim jezerima, to je kompleks, odakle su 22 osobe odmah evakuisane. Voda je praktično protutnjala kroz etno kompleks koji se nalazi baš u okviru potoka koji je iskorišćen za sve to. To je bila dosta jaka intervencija - ispričao je Vidović za Telegraf.rs:

- Imali smo intervenciju u okolini Požege. Isto je bilo par evakuacija u mestu Pilatović. Ljudi nisu poštovali signalizaciju, pokušavali da se provuku kroz vodu i ostajali praktično zaglavljeni. Isto tako je bilo i u Čačku. Videli ste i sami da se u selu Bogdanica praktično voda spustila sa teritorije dela Zlatiborskog okruga a to je deo koji je zadanja strana Maljena i Divčibara. Odatle se voda sliva čak prema Gornjem Milanovcu ili prema Bogdanici, pa smo tu imali evakuaciju 7 osoba od toga čak 2 dece. To su bila dva najznačajnija događaja sa najvećim brojem spasenih. Imali smo i u okolini Mionice isto dve osobe spasene. Sve ostalo je bilo sporadično.

(Telegraf.rs)