Veliko otkriće iz 4. veka nove ere u dvorištu muzeja u Čačku: Povezano sa Rimskim termama

Površina na kojoj se trenutno vrše istraživanja je oko 400 kvm

Foto: RINA

Dvorište Narodnog muzeja u Čačku je mesto gde se u proteklih mesec dana vrše arheološka iskopavanja. U ponedeljak u dvorištu pronađen je antički horizont koji pripada 4. veku nove ere iz doba rimske imperije kao i ostaci iz srednjeg veka.

– Ovo je jedno od većih otkrića na ovim prostorima, i pripada 4. veku nove ere, dobu rimske imperije. Svakako je povezano sa već postojećim znanim arheološkim nalazištima – Rimskim termama, malom dvorištu Gimnazije, ulicama Mutapovoj, gospodar Jovanovoj, cara Dušana, porti čačanske crkve. Važno je da napomenem i da su pored rimskog perioda pronađeni ostaci i veoma značajnog srednjovekovnog – izjavila je za Epicentar press dr Katarina Dmitrović, arheolog i muzejski savetnik Narodnog muzeja u Čačku.

Kako je dr Dmitrović izjavila, svaki arheološki poduhvat u centru grada je velika novost i retkost. Na prostoru na kojem je otvoreno šest arheoloških sondi, planirana je izgradnja novog objekta, pa je obaveza tima arheologa, sa čijem čelu se nalazi, bila i da izvrše zaštitna iskopavanja.

Površina na kojoj se trenutno vrše istraživanja je oko 400 kvm, što je, u poređenju sa prethodna tri na ovom prostoru i površini od 120 kvm, mnogo veće.

Podsetimo, proteklih mesec dana u dvorištu Narodnog muzeja u toku su zaštitna iskopavanja i istraživanja u sklopu projekta „Čačak – prestonica kulture 2023. godine".

(Telegraf.rs)