Bilja, Cveta, Bogi, Lalok, Čikito: Počelo glasanje za imena bizona na Fruškoj gori, deca dala zanimljive ideje

Koja imena će poneti ovih pet bizona saznaćemo nakon 28. apirla, što je ujedno i poslednji dan za glasanje

Foto: Shutterstock

Glasanje za izbor imena za pet jedinki evrospkog bizona u Nacionalnom parku Fruška gora zvanično je počelo, saopšteno je danas.

Odabir imena vršiće se za jednog mužjaka i četiri ženke bizona.

Deca iz tri države - Srbije, Španije i Poljske - dala su zanimljive predloge imena. Među njima su se našli i Bilja, Anđelka, Bogi, Sale, Mitar, Bane, Cveta, Kalina, Ljupka, Fruška, Slađa i druga.

Među malim Španancima, za mužjaka bizona nije bilo dileme - svi su za to da se zove Čikito. Za ženke su dali nekoliko predloga - Reina, Paki, Ninja i Gordi.

I Poljaci su dali svoje predloge - Pyza, Gracja, Nadzieja, Mila i Lalok.

Koja imena će poneti ovih pet bizona saznaćemo nakon 28. aprila, što je ujedno i poslednji dan za glasanje.

Korinsnici društvene mreže Fejsbuk mogu glasati tako što će u komentaru ispod objave NP Fruška gora ostaviti svoje predloge.

Podsećamo, portparolka Nacionalnog parka Branka Bogavac kazala je ranije da je, budući da je dovođenje bizona - evropski projekat, stiglo mnogo predloga iz Španije i Poljske koje su zemlje partneri, ali i da su deca predškolskog uzrasta iz Srbije bila kreativna.

- Španska i poljska deca izabrala su više od petnaestak imena, mi smo izbor smanjili na pet. Španci su predložili da se mužjak zove Čikito. Naša deca su predložila 50 imena. Glasaće se tokom narednih sedam dana. Klikom na fotografiju i na ime može da se glasa. Za nekih osam dana imali bismo pobednika koji je dobitnik najviše lajkova. Nakon toga, bizoni dobijaju imena u rodovniku, i onda bismo voleli da to budu svojevrsni miljenici nacije - rekla je portparolka.

Nakon ponovnog uvođenja jelena i muflona, u Nacionalnom parku Fruška gora sada živi i vrsta koja je donedavno bila potpuno zaboravljena na ovom području.

Smatra se da je poslednji bizon na ovim prostorima nestao pre više od 200 godina, a Fruška gora je danas jedino mesto na Balkanu na kojem ponovo počinju da se razmnožavaju ove životinje.

Četiri ženke i jedan mužjak bizona su polno zreli, pa se za godinu dana očekuju i prve prinove.

Nakon perioda adaptacije, posetioci će moći da ih vide od polovine maja.

(Telegraf.rs)