103 stepenika muke i bola devojčice Andreje: Otac je vodi do 5. sprata, 25 puta operisala potkolenice

Porodica Stevanović živi u 30 kvadrata

Foto: Privatna arhiva

Imala je čak 25 operacija i ne zna kako izgleda život bez bola. Devojčica Andreja Stevanović iz Niša, stara 14 godina, jedno je u milion dece koje se rodi bez potkoleničnih kostiju.

Zbog svog zdravstvenog stanja, predivna Andreja mora da se služi kolicima i štakama, ne može samostalno da hoda i stalno je u bolovima. Živi sa bratom Viktorom (11), mlađom sestricom Vasilijom (6) i ocem Goranom (41) u stančiću od oko 30 kvadrata.

Majka je otišla, a o deci brine isključivo otac. Goran je za svoju decu superheroj sa natprirodnim moćima. Uz nadljudsku snagu hvata se u koštac sa problemima koje nosi svakodnevica, a on je živ primer da nesreća nikad ne ide sama. 

Kada je njegova supruga otišla, pre dve i po godine, Goran je počeo sam da se stara o deci od kojih dvoje nisu potpuno zdravi. Pored Andreje, koja ima retko oboljenje, i mlađe dete, sinčić Viktor, ima zdravstveni problem zbog kojeg mora da uzima hormon rasta.

Ovaj samohrani otac prima 18.000 dinara socijalne pomoći i dečiji dodatak od 10.000. Andreja dobija tuđu negu, ali otac taj novac mora da odvaja za ćerkine operacije koje treba da se obave u Rusiji. Do sada je, uz pomoć humanih ljudi i apela, uspeo da prikupi oko 9.000 evra, od 20.000, koliko je neophodno, ali je, priča, maja prošle godine sve utihnulo.

- Poslednji put je operisana 2019. godine, u Rusiji smo proveli 7 meseci i sve to nas je, uz putovanje i smeštaj koštalo oko 30.000 evra - priča Goran za Telegraf.rs.

Da muka bude još veća, stančić u kojem živi ova četvoročlana porodica nalazi se na 5. spratu, u zgradi koja nema lift, te otac Andreju svakog dana, više puta, nosi na rukama do prizemlja i vraća nazad, do 5. sprata. Kako je izračunao - 103 stepenika.

To za super-tatu, kakav je Goran, nije problem sa kojim ne može da se izbori, međutim, za Andreju je to veliki umor i teret.

- Najbolje rešenje bi za nas bilo da kupimo novi stan, ili još bolje - kuću, da Andreja ne bi morala da se muči više, a i meni bi značilo. Ali, nemamo odakle, sve pare sklanjam za tu njenu operaciju - priča Goran.

Ostali bez struje

I kao da Stevanovići nemaju dovoljno muka, pre nekoliko dana ostali su i bez struje. Kako je Stevanović objasnio, reč je o nerešenim imovinskim odnosima.

- I to nam je dodatno veliki problem, Viktor uzima hormon rasta koji mora da se čuva u frižideru, a košta 100.000 dinara. Sedimo pod svećom kad padne mrak, taj hormon i hranu čuvamo kod komšija - priča ovaj samohrani otac.

Andreja je, inače, divno dete koje trenira stoni tenis u kolicima, a dosad je već osvojila nekoliko medalja.

Ukoliko želite da pomognete ovoj devojčici, to možete uraditi uplatom na račun 160-6000000861800-87, na ime Goran Stevanović.

Video: Ni lekari nisu verovali, ali je Andrea uspela: Posle 6 godina u kolicima uspela je da ustane

(Telegraf.rs)