Da li je novosadska Najlon pijaca "jača" od beogradskog Buvljaka? Lale imaju kosture, Merkelovu i lavove

Takozvane "buvlje pijace" pravi su raj za one koji tragaju za retkim i neobičnim predmetima

Foto: Lidija Radmanović, Privatna arhiva

Od igle do lokomotive - "buvlje pijace" širom Srbije riznice su najrazličitijih i najzanimljivijih stvari koje biste ikad mogli da zamislite. Novosadska Najlon pijaca i beogradski Buvljak svakako su jedne od najvećih, a koja ima primat po raznovrsnosti i vrsti neobičnih predmeta, mišljena su podeljena.

Sudeći po fotografijama koje su nam ustupljene, prednost bismo ipak dali Najlon pijaci, ako u obzir uzmemo kriterijum raznovrsnosti stvari koje se na njoj mogu naći.

Tako je, upravo na Najlonu, svoj prostor pronašao i jedan kreativac koji je spojio reciklažu i umetnost i izložio svoje neobične lampe. Svaka od njih je drugačija. Metal, drvo i staklo, materijali su od kojih se mahom sastoje. Dok neke za osnovu imaju cevi, druge su napravljene od starih ventilatora, telefona, fena, i ostalih kućnih aparata koji bi inače, verovatno, završili na nekoj deponiji.

Kolika je cena ovih neobičnih lampi, nismo upoznati, ali evidentno je da predstavljaju prava mala umetnička dela.

Pored ovih zanimljivih kreacija, možete naći i druge neobične korisne i beskorisne stvari - skelet od plastike, keramičke figurice koje čine džez orkestar, pa čak i cediljku za limun sa likom bivše nemačke kancelarke Angele Merkel.

Tu su i lutke, krpene veštice, neobični crteži i najrazličitije vrste alata, klompe "holanđanke", stare igračke, retro telefoni i časovnici.

Za svačiji dom i ukus se može pronaći nešto. Važno je samo da odvojite vreme i krenete u pohod sa dobrim raspoloženjem i smislom za cenkanje.

Beogradski Buvljak se seli na novu lokaciju

Buvljak se seli na novu lokaciju, a nedavno smo posetili ovo omiljeno mesto za mnoge kako bismo zabeležili njegov izgled koji će uskoro da izbledi.

Posetili smo i novu lokaciju, onu gde će biti premešten čuveni Buvljak, a reč je o poljani na uglu ulice Marka Čelebonovića, a u neposrednoj blizini Kvantaš pijace.

Prema dosadašnjim informacijama, gradska pijaca za trgovinu neprehrambenom i prehrambenom robom imaće plato sa tezgama i nadstrešnicom, kvantašku pijacu za prodaju robe iz kamiona, kao i hale, lokale i administrativni i skladišni prostor u funkciji pijace.

(Telegraf.rs)