Ispovest žene koja se lečila u "Frontu": Greškom lekara umalo sam ostala i bez drugog jajnika, sad idem na VTO

N.S. kaže da je po izlasku iz bolnice dobila tešku infekciju, a jajnik joj je bio upaljen i "razduvan" sa previše kontrasta

Foto: Shutterstock, Čitateljka Telegrafa

Otkako je krenula lavina priča trudnica i porodilja o negativnim iskustvima u porodilištima, redakciji Telegrafa neprestano se javljaju žene koje žele da podele svoja iskustva. Bez namere da to postane hajka, prenosimo i ispovest mlade N. S., sa ciljem da ova priča, kao i sve druge, posluži kao opomena i pouka za ubuduće.

N.S. je, kako sumnja, još pre 15 godina greškom lekara ostala bez jednog jajnika. I tada se, kao i sada, sve zbilo u klinici "Narodni front". O davnom događaju nerado govori, samo kratko kaže:

- Bila je prva menstruacija, veliki bolovi u stomaku, a ja sam mislila da je to normalno. Otišla sam na pregled, ali je dozvoljeno da sve ode predaleko i ostala sam bez jednog jajnika - priseća se s velikom tugom.

Deset godina kasnije, kada N.S. pokušava da ostane u drugom stanju, zakazana joj je intervencija HSG, koja je trebalo da ispita koliko su joj u funkciji drugi jajnik i jajovod. Na tu intervenciju N.S. je otišla pre dve nedelje, a gorko iskustvo, kaže, nikada neće moći da zaboravi.

- Ja sam dijabetičar koji je četiri puta dnevno na insulinu. U "Narodnom frontu" mi čak nisu ni merili glikemiju, ali sam srećom ponela svoj aparat i sve sam merila sama. To je bilo prvo što me je šokiralo. Pre intervencije nisam imala razgovor sa anesteziologom. Samo me je kratko pitala da li imam nešto da prijavim, a ja sam rekla koliki mi je šećer. Nakon intervencije sam poslata na odeljenje i nisam dobila nijednu infuziju - priča N.S. za Telegraf.

Najveći udarac bio joj je, kaže, odmah po buđenju iz anestezije. Dok se još budila, doktorka joj je, kaže, prišla i hladnim tonom saopštila: "Tvoj jajnik je neprohodan".

- Rekla je to, okrenula se i otišla. Ja sam briznula u plač. Bilo je to saznanje da ipak ne mogu da zatrudnim prirodno, a ona mi je to saopštila kao da mi govori dobar dan. Jako neljudski i ružno - priča ova mlada devojka.

Otpusna lista iz Višegradske, gde je otišla kada je dobila visoku temperaturu i jake bolove u stomaku, Foto: Čitateljka Telegrafa

Sa saznanjem da joj ni preostali jajnik ne funkcioniše i da će morati na vantelesnu oplodnju ako misli da postane majka, N.S. otpuštaju dva sata posle intervencije.

- Puštena sam kući i odlazim na posao, jer su mi rekli da je tako normalno. Međutim, osećala sam se loše i malaksalo. Bilo mi je sve gore i gore, pa shvatam da je vrag odneo šalu i odlazim u GAK "Višegradska", jer nisam nikako mogla da se posle svega vratim u "Front" - priseća se N.S.

U "Višegradskoj" su joj, kaže, spasili život. Imala je visoku temperaturu i jake bolove u stomaku. Mere joj CRP, koji treba da bude do pet, a njoj je bio prvo 50, a ubrzo i 200. To je ukazivalo da u organizmu postoji jaka infekcija.

- Iako sam pre HSG u "Frontu" radila sve potrebne briseve i analize, i oni su mi rekli da je sve u redu, u "Višegradskoj" mi u urinokulturi nalaze ešerihiju i stafilokoku u velikom broju. Lečena sam trojnom antibiotskom terapijom, a konačno sam čula i neku reč podrške i utehe od lekara u "Višegradskoj", i na tome im hvala, jer sam već bila psihički i emotivno slomljena - navodi ova devojka.

- Lekari u "Višegradskoj" su mi rekli i da mi je jajovod zapaljen, te da je tokom procedure HSG jajnik "razduvan" sa previše kontrasta. Posle pet dana jake terapije, stanje mi se poboljšalo, ali je trauma koju sam doživela ostala za ceo život. Da li lekari uopšte pomisle u kakvom je stanju psiha žene koja se bori sa sterilitetom i kako deluje kad joj lekar priđe i samo hladno saopšti dijagnozu koje se ona najviše plaši? Na sve to, greškom lekara sam umalo ostala i bez tog drugog jajnika. Shvatila sam da je vrag odneo šalu i ja se u "Front" više nikada ne vraćam - poručuje na kraju ova mlada žena.

Telegraf je poslao i pitanja "Narodnom frontu", ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovore.

Video: Ispovest Gorice, koja je pobedila kancer jajnika: Gledala sam kako ljudi umiru od straha, ne od raka i rekla sebi: Ja ću da ozdravim

(Telegraf.rs)