Ponovo će pasti "blatnjava kiša": Spremite se da vam auto ovog dana u nedelji opet bude ekstremno prljav

Podsećamo da je polovinom marta pesak iz Sahare prekrio je delove Evrope i Srbiju

Foto: Telegraf

U sunčanim prolećnim danima uživaćemo još do srede, kada nailazi postepeno naoblačenje, a potom kiša, pljuskovi i sneg. Sa padavinama, dolazi nam ponovo i čuveni saharski pesak.

Kako za Telegraf.rs potvrđuje meteorolog Marko Čubrilo, pojava peska je gotovo evidentna.

- Gotovo da je sigurno da će stići u četvrtak ili petak. Imamo jednu vrlo stabilnu situaciju koja upućuje na to južno strujanje, koje će već u sredu početi. Imaće maksimum u četvtak i petak prepodne. Nema potrebe da se ljudi brinu, to je najnormalnija pojava koja neće nikome da škodi - kaže Čubrilo.

Dalje objašnjava da pesak dolazi sa jakim južnim strujanjem iz Sahare.

- Kada se taj pesak pomeša sa kišom, onda mi ovde imamo te padavine. Potrebno je jako strujanje po visini u atmosfere da bi vazduh sa tog velikog prostora Severna Afrike došao do nas. Ako bude "blatnjave kiše", ništa neobično. Znalo se ranijih godina to dešavati i zimi, pa imamo sneg koji nije bio. Čim vetar po visini okrene ka severozapadnom smeru, kiša će se iščistiti - navodi Čubrilo.

Podsećamo da je polovinom marta pesak iz Sahare prekrio delove Evrope i Srbiju. "Prljava kiša" bila je povod da mnogi građani pokrenu spekulacije o tome šta je zapravo u pitanju, iako meteorolozi godinama napominju da je reč o potpuno normalnoj pojavi.

Video: Pesak iz Sahare prekrio Srbiju, pada prljava kiša: Neprijatno iznenađenje sačekalo sve vozače

(Telegraf.rs)