Jelena postala šampionka Srbije u kuvanju, otac joj dao majstorski nož za sreću: "Vrati se sa zlatom"

Odnela pobedu na republičkom takmičenju učenika srednjih ugostiteljskih škola

Foto: Dragan Grujić

Učenica Mačvanske srednje škole iz Bogatića Jelena Dragićević postala je šampion Srbije na republičkom takmičenju učenika ugostiteljskih škola koje je održano ovog vikenda u Kragujevcu.

U konkurenciji vršnjaka iz 29 škola Jelena je osvojila najviše bodova na takmičenju koje se sastoji iz provere znanja putem testa i praktičnog dela gde se od takmičara zahteva da od ponuđenih namirnica pripreme jelo za dve osobe.

U Bogatić se vratila sa zlatnom medaljom i diplomom, a kao najuspešniji kuvar među srednjoškolcima u Srbiji osvojila je i privilegiju da bez prijemnog ispita nastavi školovanje na visokoj školi ili fakultetu.

- Bilo je treme, ali one pozitivne koja mi je pomogla da uspešno ispunim zadatak. Radila sam u grupi sa učenicama iz Novog Sada i Beograda, Sanjom Kostić i Milicom Đorđević koje su mi bile konkurentkinje, ali smo po potrebi i sarađivale i na neki način se ispomagale, kao da smo tim. Verovatno su i to poznanstvo, razumevanje i drugarstvo doprineli da ne budem opterećena i zadatak izvršim bez straha od pogleda članova komisije koji su nas ocenjivali - priča Jelena.

Vreme je bilo ograničeno na 50 minuta i još 10 minuta za dekoraciju i serviranje, što je zahtevalo spretnost, brzinu, veštinu snalaženja u kuhinji, zatim da se zadovolje strogi tehnički elementi pripreme jela i na kraju da se ocenjivačkoj komisiji svide dekoracija i ukus.

- Jelena je pripremila pileći file sa sosom od kajmaka i bademom, sa podlogom od pirea od brokolija. Sve je uradila besprekorno, pedantno i sa puno mašte. Ona je izuzetan talenat, vredna je, ambiciozna i sigurno će se ostvariti kao uspešan kuvar - hvali svoju učenicu profesorka Anđelka Popović.

Uz profesorku Anđelku, koja joj je bila mentor na takmičenju, po sopstvenom priznanju, podjednako zaslužni za šampionsku titulu su i razredni starešina profesor Albert Panić i otac Vladan koji je kuvar sa dvadesetogodišnjim iskustvom.

- Pred polazak na takmičenje tata mi je kao iskusan kuvar dao dragocene savete i spakovao majstorski kuvarski nož da ga ponesem, za sreću. Rekao mi je: 'Ponesi ga i vrati se sa zlatom.' Njegova i podrška profesora dali su mi vetar u leđa, pa sam se potrudila da ih ne obrukam. Nisam se nadala prvom mestu, ali sam presrećna zbog ovog uspeha kojim sam ih sve učinila ponosnim - kaže Jelena.

Posao kuvara Jelena je zavolela od malih nogu, uz prabaku, baku i oca, a u srednjoj školi otkrila mnoge "tajne majstora kuhinje". Odlučila je da ovo perspektivno

zanimanje, bude njen životni poziv, pa će po završetku srednje škole studirati gastronomiju na Visokoj hotelijerskoj školi u Beogradu.

Video: Gastro iznenađenje: Jeli smo invanzivne štetočine koje su preplavile Dunav

(Telegraf.rs)