Porodice stradalih u bombardovanju Boljevca ne zaboravljaju: Pao mi je mrak na oči, pomislila sam "a tata?"

U mestu kod Boljevca juna 1999. godine pogođena je farma ovaca, a stradalo je troje ljudi

Printskrin: Youtube/ZA Media

Farma ovaca u Podgorcu kod Boljevca pogođena je juna 1999. godine sa 11 projektila avijacije NATO pakta, a tom prilikom nastradalo je troje radnika - Nebojša Srbulović, Slavka Marić i Milija Andrejević.

Tom prilikom ubijeno je i na desetine životinja.

Prvi put, posle 23 godine od bombardovanja, o ovom nemilom događaju i svom nastradalom ocu Miliji Andrejeviću za portal ZA Media govori Nada Bodrožić.

- Čulo se bombardovanje, svi smo mislili da se Bor bombarduje. Pitala sam koleginicu šta se desilo, a ona mi je rekla, znajući da mi je otac bio rukovodilac farme: "Nado, izgleda da je farma u pitanju". Samo mi je pao mrak na oči i pomislila sam: "A tata?" - govori Nada drhtavim glasom.

Farma je bombardovana samo tri dana pre potpisivanja mirovnog sporazuma, što porodici nastradalih posebno teško pada.

- Želim da se sećam njega onakvog kakav je bio... Posle toliko godina, danas sam prvi put smogla snage, nadajući se da neću da zaplačem... Ali, nažalost, svi mi, nikada to nećemo zaboraviti... - pokušavajući da zaustavi suze, priča Nada.

Inače, opština Boljevac je bombardovana 7 puta sa 40 projektila, od kojih je 11 palo na farmu u Podgorcu.

U Boljevcu nisu zaboravili heroje koji su stradali na radnom mestu, ali se i dan danas pitaju zašto je farma ovaca bila legitimni vojni cilj.

Video: NATO snimak pogotka voza u Grdeličkoj klisuri

(Telegraf.rs)