Menja se prijemni na FPN-u: Polagaće se dva predmeta, a na svakom smeru ovaj test će biti obavezan

Prema odluci Nastavno-naučnog Veća FPN-a, prijemni test sastojaće se iz polaganja testa opšte informisanosti na sva četiri smera koja se obrazuju na FPN-u

Foto: Tanjug/AP

Fakultet političkih nauka (FPN) od ove godine uvodi promene u prijemni ispit. Razlog tome su, navode za Telegraf, promene u srednješkolskom gradivu u vezi sa predmetom Ustav i prava građana, kao i to što je dotadašnji prijemni ispit na FPN-u bio kompleksan, s obzirom na to da se sastojao iz provere znanja iz čak tri predmeta.

- Prema odluci Nastavno-naučnog Veća FPN-a, prijemni test sastojaće se iz polaganja testa opšte informisanosti na sva četiri smera koja se obrazuju na FPN-u i jedan od dva ponuđena predmeta - kaže za naš portal prodekanica za studije I stepena Natalija Perišić.

Ponuđeni predmeti razlikuju se od smera do smera:

  • Na smeru za Novinarstvo kandidati se opredeljuju između srpskog jezika i sociologije, uz obavezno polaganje testa opšte informisanosti;
  • Na smerovima za Politikologiju i Međunarodne odnose, kandidati se opredeljuju između istorije i sociologije, uz obavezno polaganje testa opšte informisanosti;
  • Na smeru za Socijalnu politiku i socijalni rad, kandidati se opredeljuju između psihologije i sociologije, uz obavezno polaganje testa opšte informisanosti. 

Kako navodi profesorka Perišić, smatraju da će FPN-u ovaj test omogućiti da dobije kandidate koji pokazuju sklonosti ka onome što se studira na FPN-u.

- Ovu reformu prijemnog posmatramo kao deo šireg procesa neprekidne transformacije FPN-a u pravcu sličnih evropskih fakulteta. Od akademske 2022/23. godine, na FPN započinju novoakreditovani studijski programi, koji nude balansiran pristup teorijskim i praktičnim znanjima i usklađeni su sa evropskim planovima i programima. Test opšte informisanosti u formi u kojoj se sada praktikuje na fakultetima nije postojao na FPN, ali u prošlosti jesu postojale neke forme, koje su bile primerene i usklađene sa tada aktuelnim trendovima - kaže ona.

A kako izgled pilot test opšte informisanosti, možete videti OVDE.

(Telegraf.rs)