Profesor Aca je srpski Ajnštajn: Brkove nije sekao od 2020. godine, ima razlog za to i veoma važnu misiju

Nišlija Aca je i stari roker, a ima i svoj jutjub kanal na kojem, između ostalog, promoviše uspehe đaka na takmičenju i zdrav stil života

Foto: Privatna arhiva, PIxabay

Protiv lošeg sistema vrednosti u društvu neko se bori protestima, neko pesmom, neko vikom, a profesor matematike iz Niša, Aca Jovan Krstić - brkovima. Ovaj legendarni profesor koji se, ni u životu ni u poslu, ne vodi krutim pravilima, brkove nije kratio od 4. oktobra 2020. godine.

Tada je, priča nam, počeo njegov bunt protiv prostakluka.

Kolege su ga zbog celokupnog imidža iz milošte nazvale Ajnštajnom. Pored ove titule, Aca je i šahista, maratonac, roker, gitarista, biciklista, autofagista i pobornik zdravog života. Tako je i na svom jutjub kanalu, koji je otvorio u vreme kovida zbog đaka, počeo da pomoviše i zdrav stil života.

- Pored klipova za matematiku, otvorilo se milion drugih tema. Ljude interesuje sve čime se bavim, od zdrave ishrane i sporta, do muzike. Imam oko 3.000 pratilaca, a dnevno beležim preko 100 sati pregleda - ponosno nam govori Aca, inače profesor u OŠ „Duško Radović“.

Zanimljivo je i da Aca nije uvek živeo kako to čini danas. Gitara, muzika i rok još kao tinejdžera su ga uzeli pod svoje, pa su neredovan san i ishrana za njega bili kao dobar dan. Sve dok se, otkriva nam, ozbiljno nije razboleo.

- Od 18. godine sam se intenzivno bavio muzikom, svirao gitaru, imao svoj bend, spavao neredovno, a tako se i hranio... Onda sam dobio čir na dvanaestopalačnom crevu. Sve do svoje tridesete godine trovao sam se lekovima: jedan ujutru, drugi odmah oko podne. Video sam da od toga nema mnogo vajde i priklonio sam se alternativi. Počeo sam da postim i da se bavim sportom. Od 2005. godine lekove više ne pijem - priča čuveni niški profa.

U 41. godini istrčao je svoj prvi polumaraton. I to za jedan sat, 27 minuta i 27 sekundi, što je kaže, "solidno vreme čak i za mladiće". Sada već uveliko trči maratone, polumaratone, planinske trke.

- Do škole uvek otrčim i vratim se, to mi je kao mini trening, kilometar do škole i kilometar natrag. Ujutru obavezno razmrdam sebe, organizam počne da funkcioniše na drugačiji način i oko pola osam, osam uveče imam poslednji obrok - opisuje Aca svoj zdrav stil života.

Posebna ljubav u njegovom životu je učenje đaka matematici, a misija mu je kaže da deca ovaj predmet pre svega zavole.

- Evo, sada idemo na okružno takmičenje iz matematike. Imam osam učenika takmičara, najviše od svih. Kada uđem u učionicu i kada se prvi put upoznajem sa decom, kažem im: "ja nisam nastavnik, ja sam došao da širim ljubav prema matematici". Trudim se da budem neposredan čovek, volim da radim sa decom. Žao mi je samo što je prosveta degradirana jako dugo. Mnogo puta sam hteo da je napustim zbog toga, ali srce mi nije dalo - iskren je Aca.

Zbog toga je, između ostalog, rešio da pušta brkove po kojima je danas specifičan.

- Neka budu i do kolena, neću da ih diram dok je stanje u društvu takvo kakvo jeste - izričit je srpski Ajnštajn.

Inače, baš danas je i rođendan čuvenom naučniku Albertu Ajnštajnu i simbolično na taj dan objavljujemo priču o njegovom dvojniku iz Niša.

Video: Jel treba da ti se crta? bukvalno shvaćeno: Profesor anatomije velemajstor crtanja skeleta

(Telegraf.rs)