Danas u Srbiji sunčano, temperatura i do 20 stepeni: Na severu moguće naoblačenje i slaba kiša

Jutarnja temperatura biće od nula do 6 stepeni

Foto: Mateja Beljan

Danas u Srbiji ujutru umereno do potpuno oblačno vreme na severu ponegde sa slabom kišom. Tokom dana pretežno sunčano i toplije. Uveče na severu, a tokom noći i u ostalim krajevima novo prolazno naoblačenje mestimično sa kišom.

Vetar slab i umeren, južni i jugozapadni, uveče na severu i zapadu u skretanju na severozapadni pravac.

Jutarnja temperatura biće od od nule do 6 stepeni, najviša dnevna od 14 do 19 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U Beogradu, takođe, ujutro umereno do potpuno oblačno uz mogućnost slabe kiše. Tokom dana pretežno sunčano i toplije. Vetar slab i umeren, jugozapadni, uveče i tokom noći u skretanju na severozapadni pravac.

Jutarnja temperatura biće od 4 do 6, najviša dnevna oko 18 stepeni. U toku noći novo prolazno naoblačenje sa kišom.

Do 24. februara uglavnom sunčano i toplo vreme za ovo doba godine, samo se u nedelju i utorak očekuju prolazna naoblačenja mestimično sa kišom, na visokim planinama sa snegom.

Nastavlja se veoma topao februar

Đorđe Đurić, meteorolog kaže da se nastavlja veoma topao februar, da će danas biti i do 20 stepeni. Toplo se očekuje i u nastavku februara. I pored manjih zahlađenja, ostaće natprosečeno toplo vreme i bez zime na vidiku.

- Nastavlja se natprosečno topao februar. Iza nas je oblačna i kišovita noć, ali i topla sa tempetaturom koja se u mnogim predelima Srbije nije spuštala ispod 8 stepeni, što je viša temperatura od srednje maksimalne temperature za sredinu februara. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 3 do 8 stepeni, vidimo da su one ovog februara više za 7-8 stepeni, neretko i za više od 10 stepeni - kaže Đurić.

U nastavku dana očekuje se oblačno, a prestanak kiše u svim predelima očekuje se do kraja dana. Maksimalna temperatura biće od 8 do 14 stepeni, u Beogradu do 12 stepeni.

- I u narednom periodu snažni cikloni premeštaće se preko severne i zapadne Evrope, a zajedno sa njima i oblačni sistemi sa padavinama. Ujedno, ovi sistemi će uslovljavati i južna strujanja ka našem području, uz dotok tople vazdušne mase sa Mediterana. U četvrtak će u prilog tome ići i snažan termički greben na visini sa jugozapada, dok se u prizemlju očekuje uticaj anticiklona i vioskog vazdušnog pritiska.

Printskrin: Republički hidrometeorološki zavod

- U Srbiji danas pre podne nešto više oblačnosti, a posle podne pretežno sunčano. Maksimalna temperatura biće od 15 do 20 stepeni, u Beogradu do 19 stepeni. U toku večeri i noći oslabljeni hladni front, u sklopu ciklona sa severoistoka Evrope, svojim rubnim delom preći će preko Srbije i doneti povećanje oblačnosti i samo severoistoku Srbije slabu kišu. Pri prodoru ovog fronta, umeren jugozapadni vetar biće u skretanju na severozapadni, prolazno i jak - napisao je Đurić na svom Fejsbuk profilu.

Zbog toga će u petak i u subotu biti za koji stepen niža temperatura, ali se i dalje očekuje natprosečno toplo vreme, jer će vrlo brzo ponovo ojačati greben sa jugozapada na visini, a u prizemlju anticklom. U petak i u subotu u Srbiji pretežno sunčano, a maksimalna temperatura biće uglavnom od 12 do 18 stepeni, u Beogradu oko 15 stepeni.

- U subotu krajem dana do severozapadnih, a u nedelju se i preko ostalih predela Srbije očekuje prodor još jednog hladnog fronta, u sklopu ciklona sa severa Evrope. Očekuje se naoblačenje sa kišom, a i pored zahlađenja ostaće natprosečno toplo i maksimalna temperatura u nedelju biti će od 8 do 14 stepeni, u Beogradu do 10 stepeni.

- U ponedeljak će Srbija biti pod uticajem snažnog ciklona iznad centralne Evrope, pa se očekuje pojačano južno strujanje i dotok toplog vazduha sa Mediterana. Maksimalna temperatrura biće i preko 15 stepeni. Ipak, tokom dana očekuje se i jače naoblačenje sa kišom, a prelazak ciklona i hladnog fronta preko našeg područja dalje ka istoku, doneće Srbiji prolazno nešto više padavina, ali i skretanje vetra na jak severozapadni i prodor hladnije vazdušne mase sa severa. Ipak i pored zahlađenja i dalje ostaje natprosečno toplo, pa s eu utorak očekuje maksimalna temperatura u većem delu Srbije oko 10ž stepeni, a sneg će padati samo na višim planinama - kaže Đurić.

Počinje da cveta cveće

Potom u nastavku sledeće sedmice sledi stabilizacija vremena i do kraja februara prema trenutnim prognozama nema na vidiku jačeg zahlađenja, a temperature će biti uglavnom od 10 do 15 stepeni.

- Zbog temperatura koje su konstantno znatno iznad proseka za februar, u narednom periodu očekuje se naglo pokretanje vegeticije i cvetanje voća, što bi moglo da bude veoma pogubno ukoliko kasnije dođe do jačih zahlađenja i jačih mrazova.

U narednom periodu očekuje se i naglo otapanje snežnog pokrivača na planinama i problem bi mogao nastati na planinama iznad 1000 metara (Zlatibor), dok će i pored otapanja, snežnog pokrivača i dalje biti u većim količinama na planinama iznad 1500 metara nadmorske visine (Kopaonik, Zlatar, Stara planina, Brezovica). Ni na planinama do kraja februara nema a vidiku da bude snežnih padavina, osim sledećeg utorka i to samo na planinama iznad 1000-1200 metara nadmorske visine.

Inače, najučerašnji dan 2016. u Srbiji su zabeležene letnje temperature. Tog 16. februara 2016. godine Kragujevac, Kraljevo i Smederevska Palanka merili su 25 stepeni, u Ćupriji i Kruševcu je billo 26 stepeni, a u Knjaževcu je izmereno čak 27 stepeni, podsetio je Đurić:

- To su bili najraniji zabeleženi letnji dani ikada u Srbiji. Prethodno je rekord bio 25. februara 2008. godine u Loznici sa 26 stepeni. I pored toga što se i u nastavku ovogodišnjeg februara očekuje natprosečno toplo, ne očekuju se ni približne temperature poput ovih ekstremno visokih iz 2016. iako će one sutra ponegde biti i do 20 stepeni.

- Ovogodišni februar nije natprosečno topao samo na našem području, već i šiom Evrope, pa su tako temperature od Atlantskog okeana do Rusije više i za 7-8 stepeni od proseka. Ekstremno toplo beleži se i u evropskom delu Rusije, pa su temperature u Moskvi danima iznad 0 stepeni, a tako će biti i u narednom periodu.

Video: Kiša i grad prekinuli poslednji meč Zvezde u Turskoj

(Telegraf.rs)