Pojavili se vukovi u kragujevačkom selu: Dolaze i do samih kuća, kolju ovce, meštani uznemireni

Sudeći po šapama, radi se o prilično krupnom primerku svoje vrste, pričaju meštani sela

Foto-ilustracija: Shutterstock

Meštane sela Trešnjevak ovih dana uznemirila je pojava vukova. Tragovi ove krupne životinje uočeni su na potezu oko samog sela. Tragovi ove krupne životinje uočeni su oko sela Trešnjevak a klanja stoke je već postalo ozbiljan problem.

- Svi smo začuđeni, jer se još od osamdesetih godina prošlog veka ovde nisu pojavljivali vukovi, a pored toga neuobičajeno je da ih ima u ovo doba godine. Sudeći po šapama, radi se o prilično krupnom primerku svoje vrste. Uočeno je na kamerama preko 5 vukova a meštaninu su zaklali ovcu u toku dana - pričaju u selu Trešnjevak, prenosi ikragujevac.com.

Godišnje se u našoj zemlji legalno odstreli oko 200 primeraka vukova. Njihova brojnost u Srbiji se procenjuje na oko 1.000 primeraka.

 

Vuk, canis lupus, živi svuda, osim u nizijskim, gusto naseljenim predelima – u Srbiji ga nema u većem delu Vojvodine i u Šumadiji. Staništa su mu pretežno starije mešovite i listopadne šume u pobrđu i na planinama, ali se lako adaptira na sve tipove suvozemnih staništa.

Stanje populacije je povoljno, sa stabilnim ili blago uzlaznim trendom. Procenjeno je da nije ugrožen i pored stalnog izlova.

Video: Vuk u mećavi jede dok oko njega skakuću gavranovi: Kao u legendama

(Telegraf.rs)