Sve odluke Kriznog štaba u trenutku kada Srbija ima petocifrene brojke: Šta ostaje isto, a šta se menja

Saopštene najnovije odluke Kriznog štaba nakon održane sednice

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Nakon današnje sednice Kriznog štaba govorilo se o zadržavanju postojećih mera sa posebnim akcentom na sledeće tri: maske, distanca i vakcinacija.

Reč je o nošenju maski u zatvorenom prostoru, poštovanju fizičke distance i apelu na vakcinaciju za sve koji se do sada nisu vakcinisali, podsetila je članica Kriznog štaba i ministarka u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Smanjenje cena

Nakon sednice Kriznog štaba, saopštene su i neke odluke. Reč je o smanjenju cene testiranja na lični zahtev. Umesto 9.000 dinara, kojiko je do sada koštao PCR test, cena će biti 6.000 dinara. Antigenski test koštaće 1.800 dinara, umesto dosadašnjih 3.500 dinara.

Skraćenje izolacije

Saopšteno je da su donete izmene i u vezi sa smanjenjem izolacije. Trajanje izolacije sada je spušteno sa deset na sedam dana. Podsetimo, nedavno je izolacija bila skraćena sa 14 na deset, a poslednjom odlukom prvobitno trajanje izolacije je prepolovljeno.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Ubrzavanje buster doze

Takođe, saopšteno je da će do primanje buster doze odsad biti moguće već posle tri meseca od primanja druge, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Odluka o školama

Odluka o načinu pohađanja nastave doneta je samo za Vojvodinu, jer se đaci na severu zemlje već u ponedeljak vraćaju sa raspusta. Osnovci u Vojvodini sešće u klupe i pratiti časove direktno u školi, dok će srednjoškolci ići kombinovano.

Odluka za ostatak Srbije biće doneta u utorak. Kako je "Telegraf" pisao, prvobitni stav Kriznog štaba bio je da svi đaci stariji od petog razreda krenu onlajn, a da oni do petog razreda idu po kombinovanom modelu.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković napominje da su sada bliži ideji da se i u ostatku Srbije primeni model iz Vojvodine.

- Mislim da smo blizu rešenja, i da će đaci ići na nastavu kao što je u Vojvodini - rekao je on.

Ono što će svima, i u Vojvodini i u ostatku Srbije, biti zajedničko jeste obavezno nošenje maski od trenutka kada kroče u školsko dvorište pa sve dok ne izađu iz njega.

(Telegraf.rs)