13. januar, prešli smo 13.000 preminulih, a dnevno je zaraženo oko 13.000 ljudi: Čuvajte se, nije sujeverje

Ovo je i dobar povod da podsetimo koliko je važno da se svi čuvamo, jer osim što čuvamo sebe, tako brinemo i o ljudima oko nas

Foto: Pixabay

Korona brojke i dalje su visoke u Srbiji, a danas imaju i posebnu simboliku. Na 13. januar kovid je potvrđen kod oko 13.000 ljudi (tačnije 13.753), a sa današnjim danom živote je izgubilo 13.003 pacijenata.

Ne, ovo nije sujeverje, samo slučajnost, ali i dobar povod da podsetimo koliko je važno da se svi čuvamo, jer osim što čuvamo sebe, tako brinemo i o ljudima oko nas. Uključujući i one koji imaju slabiji imunitet, koji su već bolesni i koji s virusom ne bi prošli kao s običnom prehladom.

Večeras je tradicionalni doček srpske Nove godine i želimo vam da ga provedete u veselju ili smehu, ali da uz sve to ne zaboravimo današnje brojke koje će, ako se previše opustimo, bez sumnje nastaviti da rastu.

Maska na licu u gužvi, među velikim brojem ljudi, jeste možda teret, ali će nas sutra sačuvati od temperature, kašlja ili nekih gorih komplikacija. Naravno, skinućemo je da nazdravimo, a nazdravljamo najviše u ime zdravlja.

Podsetimo, omikron soj korona virusa preuzeo je dominaciju i u Srbiji, ispričala je za Telegraf.rs prof. dr Tanja Jovanović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, virusolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. Ona kaže da pored omikrona, još ima i delte.

- Imamo sređene podatke do 31. decembra, do tada smo imali 30 odsto omikrona i 70 odsto delte i tako smo ušli u Novu godinu. Onda su nekoliko dana posle Nove godine i proslave počele velike gužve u kovid ambulantama, i tu sada, pre svega, otkrivamo omikron. Tačne procente ne mogu da kažem jer to nismo još završili, ali u svakom slučaju je preuzeo dominaciju. Međutim, pored omikrona imamo još i delta soj - kaže prof. dr Tanja Jovanović za Telegraf.rs.

Doktor Predrag Kon, epidemiolog već je upozorio da će kovid brojke uskoro biti petocifrene.

- Imaćemo petocifrene brojeve sigurno, a to, konkretno znači, dokle stignemo. To može biti i više desetina hiljada zaraženih. Ono što je dobro što se dnevno hospitalizuje mnogo manje ljudi. Sedam do osam puta je manje, u odnosu na novembar i decembar, i to je jedino što može da nas spasi. Ali, isto tako imamo veliki pritisak na kovid ambulante i primarnu zdravstvenu zaštitu. Cirkulacija virusa je veća nego ikada kao i mogućnost da se zarazite omikron sojem - naglasio je Kon i objasnio:

- Naredne dve nedelje ćemo imati porast broja zaraženih, ovo je nova bolest, skratila se inkubacija virusa, to je sada nekih 3 dana. Zaraznost je višestruko veća nego što je bila. Nije tajna da obolevaju i vakcinisani. Osnovno je da ste udaljeni metar i po, ako to ne kontrolišete onda morate da nosite masku.

Video: Omikron se širi kao požar, za sada bez posledica po bolnice

(Telegraf.rs)