Spremite se za ledene dane: Temperature će ići znatno ispod nule. Dobra vest je da padavine prestaju

U Srbiji za vikend pretežno sunčano, a maksimalna temperatura biće od 2 do 8 stepeni

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Sneg koji nam je stigao tokom vikenda još ne posustaje, a prestanak padavina možemo očekivati sutra, najavljuju meteorolozi.

Kako za Telegraf objašnjava meteorolog Đorđe Đurić, sneg će padati danas, a u četvrtak ujutro temperature će biti od -15 do -5, na Pešteru (Sjenica) i do -22 stepena. Već u petak tokom dana od 3 do 9 stepeni.

- Kombinacija vlage sa Mediterana i hladnog vazduha sa severoistoka, na području Srbije i dalje uslovljava sneg, a najviše snega palo je u centralnim predelima Srbije, pa je tako u Šumadiji palo i do 30 cm snega. Ciklon koji se premeštao iz srednje Italije duž Jadrana i preko Jonskog mora, danas se nalazi iznad Grčke i pod njegovim uticajem u Srbiji se i danas očekuje sneg, uz dalje povećanje snežnog pokrivača. Krajem dana u Vojvodini padavine prestaju. Maksimalna temperatura biće danas od -3 do 1, u Beogradu do 0 stpeni.

Dalje navodi da u sredu sa zapada sve više jača anticiklon i polje visokog pritiska, a ciklon iz Grčke nastaviće put dalje prema istoku. Sledi dalji osetniji porast vazdušnog pritiska nad Srbijom, što će biti uvod u stabilizaciju vremena kada su padavine u pitanju.

- U Srbiji u sredu ledeni dan (ledeni dan ne treba povezivati sa npr. polarnim temperaturama, već je to termin u meteorologiji koji označava da je to dan kada maksimalna temperatura tokom celog dana bude ispod 0 ili 0 stepeni). U Vojvodini se očekuje vedro, a u ostalim predelima Srbije biće umereno do pretežno oblačno, ponegde sa slabim snegom, uz prestanak padavina i smanjenje oblačnosti do kraja dana. Jutarnja temperatura biće od -10 na severu do -2 na istoku i jugoistoku Srbije, a maksimalna dnevna od -3 do 0 stepeni.

Ledeni dan očekuje se i u četvrtak.

- Jutro vedro ili ponegde sa maglom, a snažno izračivanje doneće i veoma niske temperature. Jutarnja temperatura biće od -15 do -5, na Pešteru (Sjenica) i do -22. Najhladnije biće tamo gde bude vedro, a tlo pod snegom. Maksimalna temperatura biće od -4 do 0 stepena Celzijusa. U petak nakon veoma hladnog jutra, tokom dana osetno toplije. Jutarnja temperatura biće od -15°C na jugoistoku do -3°C na severozapadu Srbije, gde se već ujutro očekuje znatno toplije u odnosu na prethodni dan i u odnosu na ostatak Srbije. Maksimalna dnevna temperatura biće od 3 do 9 stepeni.

U Srbiji za vikend pretežno sunčano, a maksimalna temperatura biće od 2 do 8 stepeni.

- Dakle, do petka maksimalne temperature i za 5 do 7 stepeni niže od proseka za ovo doba godine. Petak donosi povratak temperatura na prosečne vrednosti, u delovima Srbije i na vrednosti iznad proseka i takva situacija nastaviće se i tokom vikenda - najvljuje Đurić.

Video: Otkrivamo kako se pravi vremenska prognoza

(Telegraf.rs)