RHMZ izdao upozorenje na ledenu kišu: Snežni pokrivač će rasti do 30 centimetara, temperature prave zimske

Najhladnije je bilo na Kopaoniku, gde je izmereno sedam stepeni ispod nule, na Zlatiboru 6 stepeni ispod nule, a zatim na Crnom vrhu i u Kikindi gde je bilo minus 4

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Snežna idila, koja nas je zaobišla za doček i za Božić, konačno se vratila u Srbiju. Sneg od jutros pada u većem delu zemlje, temperature su retko gde u plusu, a u jednom delu je najavljena i kiša koja će se lediti pri tlu, upozorenje je koje je izdao Republički hidrometeorološki zavod Srbije. Upozorava se na snežni pokrivač od 10 do 30 centimetara i na ledenu kišu u istočnoj Srbiji.  

- U Timočkoj Кrajini i u Banatu sa kišom koja će se ponegde lediti na tlu - navodi se u upozorenju RHMZ koje juče izdato a jutros ponovljeno.

Upozorenje  na sneg odnosi sa za područje zapadne, centralne i jugozapadne Srbije na sneg.

- Na području, zapadne, centralne i jugozapadne Srbije očekuje se sneg i dalje povećanje visine snežnog pokrivača za 5 do 15 centimetara, lokalno i više. Sutra slabljenje intenziteta padavina, a uveče i prestanak snega  - navodi se u upozorenju RHMZ.

U 7 sati temperatura je, prema podacima RHMZ-a bila u plusu samo u Negotinu, 3 stepena iznad nule, i u Zaječaru i Dimitrovgradu nula. u Svim ostalim krajevima bila je ispod nule.

Najhladnije je bilo na Kopaoniku, gde je izmereno sedam stepeni ispod nule, na Zlatiboru 6 stepeni ispod nule, a zatim na Crnom vrhu i u Kikindi gde je bilo minus 4.

Inače, u većem delu zemlje na snazi je narandžasti meteoalarm - u Banatu, Zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju, Istočnoj i Jugozapadnoj Srbiji.

U ostaku zemlje je na snazi žuti meteoalarm.

Narandžasti meteoalarm znači da je vreme opasno:

- Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Meteorolog kompanije "Veder tu ambrela" Đorđe Đurić kaže za Telegraf.rs da nas veće količine snega čekuju danas i sutra a u sredu i u četvrtak ledeni dani.

- U četvrtak ujutro ispod 10 stepeni , na Pešteru do minus 20. Otopljenje i znatno prijatnije od petka. Januar je i potpuno je uobičajeno da imamo vremenske (ne)prilike kakve imamo ovih dana, a potrebno je samo prilagoditi se njima. Snažan ciklon, koji se veoma sporo premešta sa područja Italije i duž Jadrana dalje ka jugoistoku i preko Jonskog mora ka Grčkoj, razvijen je na svim visinama. U sklopu njega preko južnih i istočnih predela Balkanskog poluostrva talasa se i topli front. Položaj ciklona je takav, da se Srbija nalazi u njegovom hladnom sektoru, uz dotok hladnog vazduha sa severa i istovremeni dotok vlage sa juga i sa Mediterana. Dakle, u nižim slojevima preovladava severozapadno, a u višim slojevima atmosfere Srbije preovladava jugoistočno visinsko strujanje, pa nam iz tog razloga sa juga dolaze oblaci i sneg, ali i nešto topliji vazduh po visini, a u prizemlju nam dolazi hladna vazdušna masa sa severa - kaže Đurić:

- U Srbiji će danas biti oblačno sa snegom, a u većini predela palo bi 10 do 30 cm snega. U Negotinskoj Krajini i kranjem jugoistoku Srbije očekuje se kiša, a na severoistoku Srbije i u delovima Banata kiša će se lediti pri tlu. Na severu Vojvodine biće suvo. Maksimalna temperatura biće danas od minus 1 do 3, u Beogradu do nule, a u Negotinskoj Krajini do 6 stepeni. Srbija će i u utorak biti pod uticajem prostranog ciklona sa centrom iznad Grčke, ali se zbog njegovog udaljavanja od Srbije, očekuje i osetniji porast vazdušnog pritiska. U Srbiji u utorak oblačno i hladno sa snegom, uz dalje povećanje snežnog pokrivača, a ponegde se očekuje i kiša koja će se lediti pri tlu, uglavnom u delovima istočne i severoistočne Srbije. U Negotinskoj Krajini i na kranjem jugoistoku Srbije biće uslova i za susnežicu. Na krajnjem severu Vojvodine suvo. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar, pa će biti uslova za vejavicu i mećavu. Temperatura tokom dana bez većeg kolebanja i biće od minus 3 do 1 stepen , na krajnjem jugoistoku Srbije do 2, a u Beogradu oko minus 2. U toku večeri na severu doći će do prestanka padavina.

U sredu ciklon nastavlja put dalje ka istoku, a sa zapada se očekuje jačanje snažnog anticiklona, uz dalji rast vazdušnog pritiska, što će biti uvod u stabilizaciju vremena.

- U sredu i u četvrtak u Srbiji se očekuje ledeni dani. Ledeni dan je termin u meteorologiji, koji označava da je temperatura tokom celog dana ispod nule. U sredu na severu Srbije vedro, ujutro uz jak mraz. U ostalim predelima Srbije biće oblačno, ujutro uz sneg. Jutarnja temperatura od minus 10 na severu do minus 2 na jugu Srbije, maksimalna dnevna od minus 3 do nule. Od četvrtka polje veoma visokog vazdušnog pritiska biće prisutno nad Srbijom i to zbog prisustva snažnog anticiklona od zapadne i centralne Evrope i od Atlantika do našeg područja. U četvrtak jutro vedro ili sa maglom, ali veoma hladno. Jutarnja temperatura biće od -15 do -5 , na Pešteru (Sjenica) i do -20.

- Tokom dana sunčani intervali, ali i dalje veoma hladno, uz temperature od -4 do 0°C. U toku večeri i noći i u petak ujutro sa severoistoka prolazno naoblačenje, ponegde sa kišom kokja će se lediti pri tlu. U petak advekcija tople vazdušne mase, pa se tokom dana očekuje osetno toplije, ali suvo. Maksimalna temperatura biće od 1 stepen na jugoistoku do 7 stepeni na severozapadu Srbije, u Beogradu do 5. Tokom vikenda u jutarnjim časovima slab do umeren mraz, a tokom dana temperature od 2 do 6°C. Prosečna maksimalna temperatura za ovo doba godine u Srbiji je od 1 do 5. Kako su pred nama ledeni dani, temperature će do četvrtka biti i za 5 do 7 stepeni niže od proseka, ali već u petak i tokom vikenda oko prosečnih vrednosti. 

Meteorolog Marko Čubrilo kaže da nas konkretnije padavine očekuju do sutra uveče.

- Poslednje procene modela sugerišu da od sutra do utorka uveče veći deo Srbije (osim severozapada Vojvodine, krajnjeg istoka i jugoistoka), planinski deo Crne Gore, istočna i veći deo središnje BiH i možda istok Hrvatske može očekivati konkretnije snežne padavine. U velikom delu ovog prostora može se očekivati od 10 do 20 centimetara snežnog pokrivača, a na planinama i malo više.

- Zbog pojačanog severnog vetra biće i snežne vejavice. Duž Jadrana povremena kiša uz olujnu i orkansku buru, dok će severozad regiona imati pretežno suvo vreme, dok je tamo prolazan sneg moguć u toku noći i sutra pre podne, posebno nad Gorskim Kotarom - napisao je Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

Zbog snega smanjena brzina kretanje

Na auto-putu E-763, na otvorenim deonicama i u zoni tunela "Brđani", "Šarani", "Savinac", kao i na auto-putu E-80, u zoni tunelaV"Sarlah", "Pržojna padina“ i "Progon“ - usled snežnih padavina smanjena brzina kretanja vozila.

Brzina kretanje je zbog snega smanjena i na auto-putu E-763, u zoni tunela Brančić i petlji Ljig, kao i na auto-putu E-80, u uticajnoj zoni tunela Bancarevo.

Javno preduzeće "Putevi Srbije" vozačima savetuje da koriste zimske pneumatike, poštuju ograničenja brzine i da prilagode brzinu kretanja zimskim uslovima na putu.

Na području Užica i Bajine Bašte, zbog snežnih padavina na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila na svim putnim pravcima.

Javno preduzeće Putevi Srbije vozačima savetuje da koriste zimske pneumatike, poštuju ograničenja brzine i da prilagode brzinu kretanja zimskim uslovima na putu.

Video: Sneg je ponovo prekrio Srbiju, zabeleo se Zlatar

(Telegraf.rs)