"Ne budi kao Miki, slavi srcem, ne oružjem": Akcija pred novogodišnje praznike

Pirotehnička sredstva su vrsta eksploziva, te samim tim sa njima treba rukovati krajnje oprezno

Na pragu još jedne praznične sezone, dok se pripremaš da proslaviš sa svojim najmilijima - svojom porodicom i prijateljima - sprovodi se regionalna kampanja "Ne budi kao Miki. Slaviš srcem, ne oružjem". Kampanja je regionalnog karaktera, a sprovodi je Centar za kontrolu malokalibarskog i lakog naoruzanja u Jugoistocnoj i Istocnoj Evropi (SEESAC).

Kampanja poručuju svima da razmisle da li žele da budu oni koji će pokvariti žurku. Objavljeni su i spotovi koji nam jasno stavljaju do znaja šta može da se desi ukoliko ne pazimo, i ne vodimo računa o svojoj i tuđoj bezbednosti.

Spotovi opisuju situacije koje mogu da krenu po zlu kada koristite pirotehnička sredstva, ili pucate iz vatrenog oružja. Navodi se i nekoliko slučajeva koji su se završili sa ozbiljnim povredama.

I zato, ukoliko misliš da paljenje petardi i pirotehničkih sredstava predstavlja bezazlenu dečju igru, razmisli još jednom.

Početkom 2021. godine, u selu Pučile, Bosna i Hercegovina, ranjena su dva dečaka tokom igre sa petardama; jedan od njih dvojice smešten je u bolnicu sa teškim povredama šake. Jednoj 10-godišnjoj devojčici ugrožen je život kada je gost na porodičnoj proslavi u Čačku, Srbija, aktivirao eksplozivnu napravu. Devojčica je u životnoj opasnosti prevezena u bolnicu sa povredama grudnog koša.

Pirotehnička sredstva su vrsta eksploziva, te samim tim sa njima treba rukovati krajnje oprezno. Na žalost, čak i tamo gde su zakonom dozvoljena, pirotehnička sredstva često se kupuju na ulici od nelegalnih dobavljača - uličnih prodavaca. Kvalitet ovih eksplozivnih naprava je upitan, a uslovi njihovog čuvanja i skladištenja neregulisani. Da li stvarno želiš da njihovim korišćenjem rizikuješ svoju bezbednost, ili još gore - bezbednost nekog koga voliš?

Na pragu još jedne praznične sezone, dok se pripremaš da proslaviš sa svojim najmilijima - svojom porodicom i prijateljima - pozivamo te da

Iako je slavljeničko pucanje nedozvoljeno širom Zapadnog Balkana, a korišćenje pirotehničkih sredstava zabranjeno ili ograničeno u mnogim jurisdikcijama, zvuci vatrenog oružja, petardi, vatrometa i ostale pirotehnike u vreme praznika gotovo su redovna pojava.

- U isto vreme, ne može se poreći činjenica da su i vatreno oružje i pirotehnička sredstva veoma opasni. Ovo nam je poznato jer smo svake godine svedoci velikog broja smrtnih slučajeva, ranjavanja, štete na imovini kao i hapšenja kao rezultat slavljeničkog pucanja. Zato, ukoliko se spremaš za predtojeća slavlja uz nonšalantan stav kako se „ništa loše neće dogoditi“ - imaj u vidu neke događaje koji se jesu dogodili nekima koji su mislili baš kao i ti - piše u saopštenju.

(Telegraf.rs)