Čačanin napravio pravu pometnju skulpturom u obliku praseta: Otkrio kako je nastala, ali da ima i namenu

- Pre svega, posvećujem je mojim višegodišnjim kupcima, koji obožavaju rebra i samo rebra, pa sam ja napravio prase koje ima popriličan broj rebara - kaže vlasnik pečenjare ispred koje stoji neobično umetničko delo

Foto: Rina

Nisu svi bili tako sigurni čemu služi, da li je to umetničko delo, dekoracija ili nešto treće, ali čačanski majstor u spremanju omiljenog srpskog specijaliteta praseta na ražnju je to i otkrio. Vladan Janković na parkingu svog objekta napravio je pravu pometnju postavivši krajnje neobičnu skulpturu za čuvanje bicikala u obliku prasećih rebara i glave.

- Svako ko dođe kod mene u lokal biciklom, mora imati mesto za svoje prevozno sredstvo, kao i oni sa automobilima. Ovo prase u "metalnom izdanju" je nastalo sasvim slučajno, tako što je umetnik bio malo tvrđi u pogodbi prvobitne skulpture labuda, jer nije hteo da spusti cenu, poklonio nam je gratis držač za bicikle u obliku praseta, koji smo mi postavili ispred pečenjare - izjavio je za RINU vlasnik Vladan Janković.

Međutim, da vlasniku pečenjare ideja ne nedostaje, to potvrđuje još jedna skulptura labuda koja je zasijala u zlatnoj boji, verovali ili ne, na ventilaciji.

- Prvobitna naša ideja bila je da oplemenimo ventilacionu cev koja se nalazi ispred naše pečenjare. Umetnik je po nekim mojim željama uradio skulpturu u obliku rode od starog inventara (kašike, viljuške, noževa) iz stare pečeranje, roda je simbol napretka pa smo se na nju odlučili, a onda smo dobili neverovatan poklon sa početka priče - dodao je Janković.

I mnogi će reći da se u Čačku ne zna šta je bolje, da li vruće pečenje ili ovaj jedinstveni dekorativni parking sa prasećom glavom. Poznati čačanski ugostitelj ima i jedinstvenu poruku za sve ljubitelje prasića iz furune.

- Pre svega, posvećujem je mojim višegodišnjim kupcima, koji obožavaju rebra i samo rebra, pa sam ja napravio prase koje ima popriličan broj rebara, tako da možemo ovde da složimo jedno pet, šest bicikli u ovaj praseći držač - doda je Janković.

Drago Laban iz Trbušana ne vozi skupe automobile, ali na pečenje u čuvenu pečenjaru u Čačku dolazi biciklom za koju sada ima obezbeđen neobičan parking.

- Do sada sam svoj bicikl parkirao ispred lipe i na raznim mestima ispred pečenjare, a sada je ovaj parking koji je osvanuo ispred pečenjare dobro došao. Glava od praseta je vrlo zanimljiva i to je prvi znak gde može da se parkira bicikl - rekao je Drago Laban, koji redovno svraća na vruće pečenje.

Mnogi tvrde da je ovo grad u kome se može probati najbolje pečenje, to dokazuje i veliki broj pečenjara, po čemu ga često i nazivaju prase-štase. Tradicija u spremanju datira još od pre Drugog svetskog rata. Mnogu koji prolaze kroz grad na Moravi ne prođu, a da ne omaste brke, bilo to autom ili biciklom.

Video: Dragan Marković Palma objasnio kako se tranžira svinja i prave pomoravski čvarci

(Telegraf.rs)