Evropa uvodi mere za Novu godinu, Srbija još ne iako postoji rizik: 3 su, ipak, potencijalne

Epidemiolozi su po pitanju proširenja jedne mere skeptični

Foto: Pixabay/geralt

Evropa zbog omikrona ponovo uvodi mere, pojedine zemlje će imati praznični lokdaun, neće ni klubovi raditi, a pooštravanje mera u Srbiji još su samo želje i priče lekara i epidemiologa. Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa još nije zakazana, a kada bude, medicinski deo zna šta će tražiti.

Dok se čekaju nove mere, koje, pitanje je da li će ih biti, novogodišnji aranžamni su već rasprodati.

Ono što se pominje jeste da će tražiti da za Novu godinu kovid propusnice važe 24 sata, njihova stroga kontrola u noći između 2021. i 2022. godine, ali i kako saznajemo, tražiće se i da se smanji dozvoljen broj ljudi u zatvorenom prostoru. Na 100.

- Važenje kovid propusnica od 24 sata i njihova stroga kontrola, sve bi rešili. Ali, mora stroga kontrola. Međutim, sumnjamo da će do toga da dođe - kaže naš izvor iz Kriznog štaba.

Međutim, pošto su, dok se nove mere čekaju, ugostitelji radili svoj deo posla i rasprodali maltene sve aranžmane za novogodišnju noć, izvesno je da bude okupljanja i sa većim brojem ljudi.

Kovid propusnice sada su neophodne za boravak u ugostiteteljksim objektima od 20 časova. Medicinski deo Kriznog štaba je odavno tražio da one važe 24 sata, a epidemiolog dr Predrag Kon, član štaba kazao je u intrevjuu za naš portal da od te ideje još nije odustao, mada je, kako je rekao skeptičan.

Video: Kovid propusnice od 24 časa? Predrag Kon odgovorio da li se uvode radikalnije mere

- Medicinski deo Kriznog štaba neprekidno insistira a to je 24 sata kovid propusnice i vrlo stroga kontrola posebno u vreme dočeka Nove godine. Mi smo tražili razgovor o tome i on je odložen, toliko odlaganje, malo sam skeptičan i mislim da baš nikakve dodatne mere neće biti prihvaćene ali novi podaci ukazuju na to ako bismo proaktivno razmišljali i te kako bi trebalo da se te mere pooštre. Ono što je najvažnije za ljude koji hoće da slušaju savete epidemiologa, pogotovo u Kriznom štabu a to je da mi doživljamo trenutno Novu godinu kao najveći rizik - rekao je dr Kon za Telegraf.rs.

Dodao je da je nemoguće  bilo šta manje od toga tražiti.

- Važno je to i zbog skijališta, i zbog raspusta i zbog svega onoga što smo i prošle godine gledali. Rečeno je da će da se sve sprovodi i da će biti dobro, pa smo posle toga brojali novozaražene i smrtne slučajeva. Ako baš ne možemo virus potpuno da izbegnemo onda da to smanjimo na najmanju moguću meru - istakao je on.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek juče nije isključio mogućnost oštrijih mera za novu godinu. 

On se osvrnuo na to da se organizuju novogodišnja slavlja a da niko iz štaba to nije dozvolio. 

- Želimo da broj novoobolelih spanjimo na ispod 500 pa ispod 100. Rizici i potencijalni trigeri su slave, koje su već počele, dva Božića i Nova godina. Očekujem da će druga polovina januara biti period sa povećanjem broja novozaraženih. Krizni štab nije odobrio nikakva okupljanja. Kao neurolog mogu da kažem da je pandemija ozbiljno uticala na mentalno zdravlje, ali slavlja su zaista veliki epidemiološki rizik - rekao je Đerlek.

Srbija inače, očekuje i omikron, a to bi moglo da se dogodi do kraja meseca, sa dolaskom naših građana iz inostranstva.  Do sada ga imaju skoro sve zemlje u regionu, osim BiH, a djagnostikovan je u ukupno 106 zemalja, kako je saopštila Svetska zdravstvena organizacija.

Video: Demonstranti pokušali da upadnu u parlament u Bukureštu: Haos zbog kovid propusnica u Rumuniji

(Telegraf.rs)