Erika je zbog ljubavi prezime Rafararano zamenila sa Živković: Sletela sam u Srbiju i osetila da sam kod kuće

Njen otac je došao sa Madagaskara u Novi Sad na školovanje, gde je upoznao Erikinu majku

Foto: Gardinovački weddings and fine art

Erika je rođena u Srbiji i dok se početkom meseca u Zrenjaninu nije udala za svog sada Supruga Novicu i preuzela prezime Živković, prezivala se Maminirina Rafararano. Po očevoj rodbinskoj liniji, ona je Malgašanka, kako se nazivaju stanovnici Madagaskara.

- Moj otac Leon došao je 1975. godine u Beograd sa još nekoliko svojih prijatelja. Pričao mi je da mu je toliko bilo hladno kad su se otvorila vrata, da nije hteo da izađe iz aviona. A bio je tek novembar - počinje svoju zanimljivu priču za portal zrenjaninski.com Erika.

Prijatelji sa Madagaskara su se razdvojili, svako je otišao svojim putem, a Leona je put odveo u Novi Sad na školovanje. Tamo je upoznao Erikinu majku.

- Prezime Rafararano je porodično, a Maminirina je mom ocu dodala njegova majka. To je običaj na Madagaskaru. Nasledila sam celo prezime samo zbog ovdašnje administracije. Pri tom su još pogrešili i promenili mesta prezimenima, tako da sam bila zvanično upisana kao Maminirina Rafararano. Inače bi trebalo da budem samo Rafararano. Malgašani prezimena formiraju ređanjem slogova koji se slažu i deluju egzotično. Bilo je ideja da se prezimena skrate, ali Malgašanima se ovako sviđa - priča naša sagovornica.

Iako joj je cela familija sa očeve strane na Madagaskaru, Erika sebe smatra pravom Zrenjaninkom.

- Na Madagaskaru, naravno, imam celu familiju sa očeve strane, a i otac mi je tamo. Kontakt održavamo preko društvenih mreža. Bila sam na Madagaskaru krajem 2017. godine i vratila se kući početkom 2018. godine. Provela sam tamo dva meseca sa svojim sadašnjim mužem. On je iskoristio priliku da provede mesec dana na edukaciji u Južnoj Africi. Inače je u hotelskoj industriji i imao je priliku da se usavršava na batler akademiji. Pošto je diplomirao, pridružio mi se na Madagaskaru posle dve nedelje mog boravka sa porodicom. Proputovali smo veliki deo ostrva i svakako da ćemo se vratiti ponovo u nekom trenutku da nastavimo sa istraživanjem ostrva. Priroda je neverovatna - navodi Erika.

Dodaje da kod sebe ne prepoznaje nešto sa Madagaskara, jer su to dve potpuno različite kulture.

- Kad sam otišla na Madagaskar, doživela sam priličan kulturološki šok. Način življenja je potpuno drugačiji, a uz to Madagaskar je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu. Tako da ono što sam tamo viđala, koliko me je impresioniralo, toliko me je čudilo. Ja sam ipak rođena i živim u Srbiji i bliža mi je ova kultura. Nisam se sretala sa afričkom kulturom dok nisam otišla na Madagaskar i koliko god da sam se pripremala za sve što me tamo čeka, nisam bila spremna. Ljudi su predivni i sve su učinili da se osećam kao kod kuće, ali opet, kad sam sletela u Srbiju, osetila sam da sam došla kući - priznaje Erika.

Pre tri nedelje, Erika se udala za svog izabranika Novicu i od tada je Erika Živković. Radi kao preduzetnica.

Video: Prvi ples sa venčanja: Udala se prva Srpkinja koja je postala Viktorijin anđeo

(Telegraf.rs)