Preminula beba stara 2 dana u Leskovcu: Reanimacija nije uspela, doktori plakali

Naložena je obdukcija koja će pokazati tačan uzrok smrti

Foto: Pixabay

Beba stara dva dana preminula je jutros u bolnici u Leskovcu, potvrdio je za Telegraf.rs dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu.

Dr Dimitrijević je rekao da je beba rođena pre dva dana u terminu, da je bila teška 3.050 kg i 46 centimetara, da je trudnoća bila uredna.

Porođaj je urađen carskim rezom da beba ne bi patila, ali kako nam je objasnio dr Dimitrijević, iako je  odmah po rođenju primila kiseonik i prebačena na intenzivnu negu, bila je dobro.

- Laboratorija je bila mirna, a bebica je bila na nekom malom kiseoniku, u inkubatoru. Dobila je manju temperaturu, ali to nije neuobičajeno kod novorođenčeta i data mu je antibiotska terapija. Dete je bilo stabilno, ništa nije ukazivalo na težu kliničku sliku. Čekamo da se uradi obdukcija pa ćemo da vidimo šta je tačan uzrok. Sve se odjednom dogodilo. Gušenje, reanimacija, svi su bili tu lekari, ali žalost beba je preminula. Krvna slika je bebi bila dobra, CRP je bio miran. Noćas je beba bila dobro. Odjednom je samo krenulo gušenje. Situacija je bila veoma neprijatna. Doktori su svi bili potrešeni - kaže za Telegraf.rsa dr Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, majci je na prijemu u bolnicu rađen antigenski test i bila je negativna.  - kaže dr Dimitrijević.

- Beba je bila u inkubatoru odmah po rođenju ali to se dešava. Koliko znam trudnoća je uredna bila. Carski rez je urađen jer je primećeno da beba pati, ali na porođaju je posle primila kiseonik i stavljena na intenzivnu negu i u inkubator. Retko kad se dešava da kod deteta koje ne izgleda tako loše odjednom dođe do otežanog disanja, zastoja rada srca, i na kraju intubacije... I neonatolozi, i pedijatri, svi su bili tu... Ali... - kaže potrešen dr Dimitrijević i dodaje da je beba bila na maksimalnom protoku kiseonika, da se spremao čak i njen transport za Niš:

- Beba je preminula u 10:15 jutros. Reanimacija nije uspela, doktori su plakali.

Video: Novorođenče sa simptomima kovida na respiratoru

(Telegraf.rs)