Kruže priče u medicinskim krugovima, ali da li zaista ima ustanova koje peru skafandere iz crvene zone?

"Zašto bi se prali kada svaka ustanova dobija lične zaštitne opreme, koliko trebuje"

Foto: Marko Jovanović

Tema jedne od Fejsbuk grupa posvećena zdravstvenim radnicima nedavno je bilo i pitanje da li se u medicinskim ustanovama u Srbiji "recikliraju" skafanderi neophodni onima koji se bore protiv korone i rade u crvenim zonama umesto da se kao jednokratna oprema, bacaju.

Lavinu je pokrenulo pitanje jednog njihovog kolege koga je to interesovalo, kako je naveo, čisto informativno. "Malo je reći da su se zgrozili da tako nešto negde postoji", navodi on i dodaje da su mu neke kolege nudile da mu pošalju nekoliko skafandera poštom.

Neki su odgovorili sa "Ne, bacaju se", "Naopako", "Naravno da ne". Kako je navela jedna članica grupe, "Prošle godine je bilo pokušaja, pa je osoblje posle par smena u mokrom skafanderu odbilo da uđe u crvenu zonu". "Zašto bi se prali kada svaka ustanova dobija lične zaštitne opreme, koliko trebuje. Ima dovoljno svega. Normalno je da se sve posle upotrebe stavlja u medicinski otpad", napisala je druga članica grupe.

Ta praksa je navodno uobičajena u kovid ambulanti u Užicu i u Prijepolju.

Ipak, kako saznajemo od izvora u Užicu, tvrdnje o pranju skafandera nisu tačne.

- Toliko opreme smo dobili... To je takva glupost! Toliko sponzora imamo. Svega je bilo kod nas. Svakog četvrtka dobijamo veliku količinu opreme - saznajemo u Zdravstvenom centru Užice.

Inače, ceo Zlatiborski okrug pripada tom zdravstvenom centru. Pod ingerencijom Zdravstvenog centra Užice je 10 domova zdravlja i tri bolnice sa dva isturena odeljenja.

- Nek ih je sramota! - zaključuje naš izvor i dodaje da su sve vreme, tokom svih talasa korone, imali najveći broj pacijenata u svojim ustanovama.

Video: Crvena zona Vojne bolnice Karaburma: Nikada ne znamo koji će pacijent da dočeka zoru

(Telegraf.rs)