Žena preminula od posledica trovanja hranom: Porodica krivi restoran u Prištini

Početkom septembra, čak 18 osoba u selu Trudna zatražilo je medicinsku pomoć usled trovanja

Foto: Shutterstock

U selu Trudna kod Prištine 18 osoba je pre mesec dana zatražilo medicinsku pomoć zbog trovanja hranom, a jedna ženska osoba koja se lečila od trovanja na Univerzitetskom kliničkom centru u Prištini preminula je početkom ove nedelje.

Njena porodica krivi restoran u Prištini u kojem se 4. septembra dogodilo masovno trovanje, piše Gazeta ekspres, prenosi Kosovo online.

Policija je pokrenula istragu, dok je Agencija za hranu i veterinu uzela uzorke za testiranje iz restorana, od kojih su neki pokazali prisustvo bakterije Ešerihija koli.

Sumnja se da je ručak koji je pre mesec dana nesreća žena pojela u restoranu u Prištini najpre izazvao trovanje, a na kraju i smrt H. Š.

Hrana je naručena 3. septembra, dok su se zdravstveni problemi onih koji su jeli hranu naručenu iz restorana pojavili u ranim jutarnjim satima 4. septembra.

Porodica je zatražila pokretanje policijske istrage ovog slučaja, dok je po nalogu tužioca pokrenut slučaj kao "istraga o smrti".

Jeli hamburgere

Portparol Agencije za hranu i veterinu Ljamir Tači je rekao da su otrovane osobe konzumirale hamburgere sa sosom, crvenim mesom, belim mesom i mešanom salatom.

On je istakao da je u inspekcijskim pregledima koji su obavljeni u restoranu utvrđeno da su higijensko-sanitarni uslovi na prosečnom nivou.

Prema njegovim rečima, restoran je bio privremeno zatvoren, kako bi se sprečilo trovanje drugih ljudi, do potpune identifikacije faktora koji su mogli uticati na trovanje.

- Kako bi se sprečilo da se druge osobe mogu otrovati, subjekt je privremeno zatvoren, do potpune i tačne identifikacije faktora koji su mogli uticati na trovanje. Subjektu se naređuje da poboljša higijenske uslove, uslove skladištenja, sistematizaciju i organizaciju proizvoda na osnovu njihove prirode i odredišta, potpuno eliminisanje svih mogućnosti koje se mogu pretvoriti u unakrsnu kontaminaciju - rekao je Tači.

On je istakao da je uzeto šest uzoraka iz različitih namirnica i 15 briseva iz kuhinjskog prostorija i alata za rad.

- Od 15 uzetih briseva, četiri su pozitivna na Ešerihiju koli, dok su kod šest uzoraka uzetih iz hrane pronađene žive mezofilne bakterije - rekao je on.

Tači je naveo da je restoran ponovo pregledan, odakle je utvrđeno da su se uslovi poboljšali prema naredbama i isti je ponovo otvoren odlukom inspektora.

Video: Ove pečurke nikako ne smete da pojedete

(Telegraf.rs)