Snimak velike gužve u kovid ambulanti u Kraljevu, svi bi prvi na pregled: Imamo odgovor zašto je nastao

- Nijedan pacijent koji je predao zdravstvenu knjižicu nije vraćen, bilo je situacija kada su medicinske ekipe ostajale do 23 časa kako bi se pregledali svi pacijenti - rekao je za Telegraf.rs dr Milan Parezanović, pomoćnik direktora za internistički pregled Opšte bolnice "Studenica"

Printskrin: Facebook/Bora Konj

Na internetu se pojavio snimak jedne kovid ambulante u Kraljevu, koja pripada Opštoj bolnici Studenica, a na kojem se vidi totalna gužva. Ne zna se ni početak, ni kraj reda, a o odstojanju da ne pričamo.  

Građani, kako se vidi na snimku, predaju knjižice. Svi bi da budu prvi pregledani, a mogu se čuti i reči jedne žene koja kaže:"Ja sam medicinska sestra, pa čekam na red".

U opštoj bolnici "Studenica" za Telegraf.rs je potvrđeno da se radi o njihovoj kovid ambulanti, a doktor Milan Parezanović, infektolog, i pomoćnik direktora za internistički sektor Opšte bolnice ''Studenica'' objasnio nam je zbog čega dolazi do stvaranja gužvi.  

- Zbog povećanog broja zaraženih korona virusom, u našoj bolnici tokom ove nedelje rade tri ambulante pre podne i tri popodne. Pacijenti pri dolasku predaju knjižicu medicinskoj sestri koja bolesnicima sa lakšom kliničkom slikom savetuje da dođu za sat – dva, kako bi se pregledali pacijenti koji imaju prioritet, a to su trudnice, porodilje, pacijenti u srednje teškom i teškom stanju, dijabetičari, pacijenti sa onkološkim oboljenjima...

- Jedan od razloga za nastanak gužve je što pacijenti nastave da čekaju pregled u čekaonici kovid ambulante, iako im je rečeno da dođu kasnije. Snimanje pluća i očitavanje snimaka se, takođe, radi samo u bolnici jer kraljevački Dom zdravlja nema RTG aparat, pored toga veliki je broj novootkrivenih pacijenata, kontrolnih pregleda - objašnjava dr Parezanović za naš portal.

On dodaje da je radno vreme kovid ambulante je od 7 do 21 čas.

- Nijedan pacijent koji je predao zdravstvenu knjižicu nije vraćen, bilo je situacija kada su medicinske ekipe ostajale do 23 časa kako bi se pregledali svi pacijenti. Tokom ove nedelje u ambulanti je svakoga dana obavljeno od 200 do 230 pregleda, što je veoma blizu maksimalnog broja od 300 pregleda koliko smo imalu u decembru prošle godine - naveo je dr Parezanović.

Kako smo uspeli da saznamo, najveći problem je što u Kraljevu postoji jedan rendgen aparat, a on treba da posluži i pacijentima koji nisu kovid.

Video: Dramatičan snimak ogromne gužve ispred kovid bolnice u Smederevu

(Telegraf.rs)