Od psovke i sirene do pesnice i Urgentnog centra: Kako srpski vozači rešavaju konflikte

Situacija može da se usija toliko da dođe i do kritičnih situacija

Foto: Shutterstock

Od nervoznog pogleda i pomeranja u sedištu, preko trube do rasprave i, čak, fizičkog obračuna - tako se u Srbiji rešavaju saobraćajne nesuglasice.

Dok su jedni bahati, drugi samo nisu dovoljno tolerantni, greške se svima dešavaju, a najvažnije je da se sve dobro svrši i nauči lekcija.

Ovo su samo neki od načina na koji "komuniciraju" vozači u kriznim situacijama.

Nervoza za volanom

Najblaži oblik ispoljavanja nezadovoljstva jeste onaj trenutak kada ruka kreće ka sireni, ali, ipak je ne dodiruje. To su oni momenti kad krene malo znoja, kada se vozač vrpolji na sedištu i već guđa: "Šta sad ovaj radi... Gledaj".

Iako deluje bezazleno, ovo je loše po vozača, koji bi trebalo da bude smiren i da bez stresa nastavi vožnju. Malo tolerancije nije na odmet, a ako je neko baš bahat, opet ga nećete prevaspitati svojim nerviranjem.

Sirena

Ovo je najčešći način komunikacije među vozačima, koji je često, ipak, nepotreban i vrlo je očigledan. Drugim rečima, svi u okolini "čuće" vaše nezadovoljstvo, što doprinosi onoj napetoj atmosferi koja vlada na ulicama.

Pisak sirene može biti kratak i "dobroćudan", kada nekoga samo podsećate da je zaboravio da, na primer, pogleda u uslovnu strelicu na semaforu koja se tek aktivirala... A može biti i onaj preteći dugi, koji obično prati i niz psovki izgovorenih u automobilu.

"Ma, šta radiš ti, šta radiš to? Ko ti dade dozvolu".

Nekada se i taj preteći pisak još produži, pa postane agresivan. Na primer, pešak pretrčava ulicu, vi mu svirate dugo, iako ste ga videli na vreme, da mu skrenete pažnju da to ne sme da radi, ali nastavljate da svirate i zastrašujete ga kad je već prešao na trotoar.

Možda je zaslužio lekciju, ali to će i vas da košta mnogo živaca.

Rasprave preko stakla

Kad dođe do spuštanja prozorskog stakla, znate već da sledi neprijatna scena.

Ljuti vozači podižu glave, gledaju se ispod oka i tu kreće rasprava.

Sva vozila zbog njih su stala ili se pomeraju sa strane, niko ne sme da se uključi, sirene se čuju iza, glasovi se povećavaju. Sve je dobro dok se ne otvore vrata.

Fizički obračun

Najteži konflikt je onaj u kom "zaraćene" strane izlaze iz automobila, nasred ulice, a katkad se pomere tek malo sa strane. Nastaje velika gužva, ukoliko je saobraćajnica prometna, a bes je još veći kada nema nikoga, pa teške reči lako prelaze u pesničenje. Stranice crne hronike beleže i sevanje noževa, a iz policije se neretko čuje izraz "tuča zbog sukoba u saobraćaju".

Presecanje

Najopasnije sa saobraćajne strane je upozoravanje i "čitanje lekcije" presecanjem. Neko ko je mnogo ljut, a čiji živci cu veoma tanki, može da vas dovede u veoma neprijatnu situaciju kada krene da vam ulazi u traku tokom vožnje. Ukoliko ga je vaš "greh" ili ono što on smatra za neprikladno ponašanje posebno iziritirao, može da se ispreči doslovno ispred vas.

Razum je taj koji određuje dalji tok sukoba - da li će biti pesničenja ili će se rečima umiriti situacija.

Vozači koji ovo čine svakako nisu za drum...

Kamenovanje

Vozači većih vozila, naročito autobusa, često su na meti kamenovanja. Nezadovoljni putnici, besni pešaci, svi kojima popuste kočnice u trenutku kada su "nemoćni" hvataju se za kamen.

Šteta koju mogu da naprave na vozilu u takvim situacijama manja je svakako od štete koju mogu da naprave u slučaju da tim kamenom povrede sebe ili druge...

Grebanje

Postoje i "tihi" sukobi u saobraćaju. Saobraćaj se, inače, deli na statički i dinamički. Dinamički je vožnja i tu spadaju svi dosadašnji primeri obračuna.

Ali i u statičkom saobraćaju, kada su vozila samo parkirana, može da dođe do agresije, jednostranog obračuna.

Ljutiti pešak koji ne može da prođe zbog neporpisno parkiranog automobila može jednostavno da pređe ključem preko njegove farbe. Svakako neprihhvatljivo i podmuklo ponašanje, ma koliko da je vozač zgrešio.

Neki, pak, podižu, pa čak i lome brisače, ostavljaju poruke.

Ipak, najbolje je obavestiti komunalnu policiju i nastaviti dalje...

Video: Tuča u Beogradu: Dva muškarca se žestoko potukla nasred ulice

(Telegraf.rs)