Kon detaljno objasnio kada đaci mogu da skinu maske, a kada moraju da ih nose

Čitav postupak će morati da se nadgleda i upozorava, ističe epidemiolog dr Predrag Kon

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Epidemiolog prof. dr Predrag Kon rekao je, govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u vezi sa korona virusom i početku nove školske godine, da deca moraju da nose maske prilikom ulaska u školu sve dok dođu u svoje klupe, ali i u momentima kad pričaju u razredu.

- Dok nema virusa ni u jednom razredu, onda se nose maske kada deca dolaze u školu i sve do svojih klupa. U klupi dok razgovaraju sa drugarima, takođe nose maske. Kada čas počne i kada ćute, onda odlažu masku. Onog trenutka kad je đak prozvan da odgovara, onda mora da stavi masku. Onog momenta kada počinje odmor, dete će da stavi masku. Napolju ne mora, jer je na otvorenom. To će morati da se nadgleda i upozorava. Biće problema kada se stvori atmosfera "skini tu masku" kod srednjoškolaca - pojasnio je dr Kon.

Kako je rekao, zaražene dece je tokom ovog leta bilo u manjem broju.

Dr Predrag Kon, Printskrin: TV Happy

- Teško da se u parkovima skupi mnogo dece kao u jednom školskom odeljenju. Treba reći roditeljima zašto deca moraju da nose masku. Nosim masku da štitim sebe. U situaciji kada ne znate da imate virus, a on je raprostranjen, u takvim situacijama svi moraju da nose maske. To je potpuno efikasno. Nošenje maski može u potpunosti da zameni vakcinaciju - objasnio je doktor.

Sezonski grip

Dr Kon je je istakao i da će se uskoro početi sa vakcinacijom sezonskog gripa.

- Prošle godine ga nismo ni otkrili. Činjenica je da je jako potisnut i to se dešava kada dominira ovako jak virus kao što je korona. Nama se virus gripa javlja u zimu. Najveći broj obolelih jeste u februaru i martu. Zato je preporuka da se ljudi na vreme vakcinišu, u oktobru-rekao je Kon.

Na pitanje da li je u redu da se vakcinišemo protiv sezonskog gripa u istom mesecu kada i protiv korona virusa, epidemiolog odgovara:

- Preporučen je razmak od dve nedelje između vakcinacija. Moje mišljenje je da je prva vakcina ona dominantna - za pandemiju, pa se dve nedelje kasnije treba vakcinisati protiv sezonskog gripa. Odziv za grip je bio manji nego što je potreban, to je već uobičajeno za našu zemlju, nažalost - rekao je Kon.

Maksimum za dve nedelje

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji, dr Predrag Kon naveo je da broj zaraženih nije tako drastično povećan, ali se očekuje da će rasti u toku sledeće nedelje.

- Kada bismo se zatvorili u kuće i poštovali sve mere, onda bi došlo do naglog opadanja aktivnosti virusa. U ovoj situaciji za dve nedelje očekujemo maksimum. Dalja procena je nesigurna. Ne znamo kako će formiranja kolektiva da deluje na epidemiološku sliku. Ono što je iskustvo pokazalo jeste da formiranje školske nastave nije dovela do povećanja zaraženih. To je dobro - rekao je dr Kon.

Video: Kon: Neprihvatljivo je da zdravstveni radnik koji radi s pacijentima bude nevakcinisan

(Telegraf.rs)