Ako ne padne kiša, situacija u Arilju od srede biće još gora: Sve manje vode u Rzavu, kritično je

Prigradska naselja isključuju se sa sistema povremeno i po potrebi, dok kontinuiranu isporuku vode ima samo jezgro opštine, u kome su vitalne institucije * Arilje dobija oko 27 sekundarnih litara vode, a u petak su dobijali 32 litra po sekundi

Foto: RINA.rs

Vanredna situacija i dalje traje u pet lokalnih samouprava zapadne Srbije koje su priključene na vodosistem Rzav. Najkritičnije je u Arilju, jer u ovoj opštini nema alternativnog sistema vodosnabdevanja. Visinska područja su bez vode danima, a meštane pijaćom vodom snabdevaju cisterne, prenosi Tanjug.

Prigradska naselja isključuju se sa sistema povremeno i po potrebi, dok kontinuiranu isporuku vode ima samo jezgro opštine, u kome su vitalne institucije.

- Situacija je lošija nego pre par dana. Arilje dobija oko 27 sekundarnih litara vode, a u petak smo recimo dobijali 32 litra po sekundi. Ukoliko ne padne neka kiša, situacija će od srede biti još gora - rekao je predsednik opštine Arilje Predrag Maslar.

Javno preduzeće "Rzav" snabdeva vodom opštine Arilje, Požega, Lučani, Gornji Milanovac i grad Čačak.

Kako navodi direktor ove fabrike, Zoran Barać, situacija je vrlo teška jer je vodostaj reke Rzav o dalje u stagnaciji.

Arilje, Foto: RINA

- Na reci protiče 1.000 sekundarnih litara vode, mi uzimamo oko 400 litara, ostatak vraćamo u reku kako bismo održali biološki minimum. Danas, recimo, isporučujemo 380 litara za sve opštine, što je nedovoljno. Očekujemo kišu, čak i zahlađenje bi nam pomoglo da imamo dodatnih tridesetak litara po sekundi, jer bi bilo manje isparenja na reci - rekao je Barać za Tanjug.

On je dodao da nije moguće dodatno smanjiti biološki minimum reke, jer bi time ugrozili reku u nizvodnom toku.

- Umesto 700 litara, mi u reku sada, po dozvoli nadležnog ministarstva, vraćamo od 600 do 650 litara. Nije moguće da uzimamo više. Vršimo ispitivanja svakodnevno o nivou kiseonika u reci i vodostaju, kako ne bismo ugrozili ekosistem reke - naglasio je Barać.

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

(Telegraf.rs)