Dva upozorenja i jedna najava RHMZ: Na korak smo od osveženja ali je bioprognoza nepovoljna

Veoma toplo vreme danas će se zadržati samo na jugu, jugoistoku i istoku zemlјe, najviša temperatura biće do 37 stepeni

Foto: Mateja Beljan

Vremenske prilike ne prestaju da se poigravaju čitavog leta, meteoalarm samo menja boje, a upozorenja se nižu. Za danas imamo čak dva upozorenja i jednu najavu zbog ekstremnih hidrometeoroloških pojava.

Premda se deo zemlje probudio sa osveženjem, tropski talas još nije prošao - meteorološko upozorenje na ekstremno visoke temperature i dalje je na snazi.

- Veoma toplo vreme danas će se zadržati samo na jugu, jugoistoku i istoku zemlјe, najviša temperatura biće do 37 stepeni - upozorava RHMZ.

Zbog veoma sušnog perioda izdato je i hidrološko upozorenje. Premda se ono obično odnosi na povišen vodostaj i opasnost od izlivanja vodotokova i poplava, sada je obrnuta situacija.

- Na Brzavi, Moravici, Lјigu, Jadru, Lugomiru, Jablanici i Rzavu ostvaruju se nepovolјni hidrološki uslovi sa gledišta kvaliteta vode (zadržavanje visokih temperatura vode i smanjenje proticaja vode) i vodosnabdevanja. Na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca vodostaji će se narednih dana kretati oko i nešto ispod niskog plovidbenog nivoa - upozorenje je RHMZ.

Dugoočekivano zahlađenje je stiglo, tačnije, dašak osveženja, budući da temperature i dalje ostaju letnje.

Međutim, temperaturne razlike će ipak biti značajne, najavljuje RHMZ.

- Zahlađenje za 8 do 10 stepeno uz umeren, povremeno i jak severozapadni vetar i promenlјivu oblačnost, ponegde sa kišom, plјuskovima i grmlјavinom koje će ujutro i pre podne zahvatiti severne i zapadne krajeve, do kraja dana proširiće se na veći deo zemlјe. Do petka dnevna temperatura biće u granicama proseka, u većini mesta od 26 do 29 stepeni, zatim u postepenom porastu.

Čeka nas, dakle, još toplih dana, ali svi se nadamo da su ekstremno visoke temperature, bar za ovu godinu, iza nas.

Inače, danapnje zahlađenje ne znači i da nam nije potrebna zaštita od sunca - umeren UV indeks očekuje se samo na Paliću i u Somboru, dok će u većem delu zemlje vrednost biti visoka. U Sjenici, Leskovcu, Dimitrovgradu, Peći, Prizrenu, Prištini i Vranju danas će UV indeks imati vrlo visoku vrednost.

Nepovoljna bioprognoza

Ova nagla promena vremena očito neće prijati meteoropatama.

- Očekivane biometeorološke prilike nepovolјno će uticati na osetlјive osobe. Tegobe su moguće kod hroničnih bolesnika, a posebno se astmatičarima i osobama sa povišenim krvnim pritiskom preporučuje da poslušaju savete lekara. Kod meteoropata će najizraženiji biti reumatski bolovi i glavobolјa. Učesnicima u saobraćaju je potrebno povećanje opreznosti - glasi bioprognoza za današnji dan.

Sutra (u sredu) se očekuje nešto povoljnija situacija.

- Usled uticaja biometeorološke situacije hronični bolesnici mogu osećati uobičajene tegobe, ali će termički uslovi biti nešto povolјniji. Reumatski bolovi i neraspoloženje su mogući kao meteoropatske reakcije. Učesnicima u saobraćaju se preporučuje pažnja.

(Telegraf.rs)