Snimak iz helikoptera: U ovom momentu naša jedinica sleće na Eviju, prst pred okom se ne vidi

U gašenju požara na drugom po veličini ostrvu u Grčkoj učestvuju i naši piloti i naši vatrogasci

Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) juče je odletela u Grčku da učestvuje u gašenju požara koji 8. dan bukte u toj zemlji

Najkritičnije je na drugom ostrvu po veličini - na Eviji, gde su upravo i naši piloti.

U delu ostrva gde bukte požari, a vatrom je, inače, zahvaćeno veliko prostranstvo, su i naši vatrogasci i piloti, koji se obračunavaju sa stihijom.

Na snimku koji objavljujemo, naši helikopteri se nalaze baš iznad Evije. To je momenat kada su stizali na ostrvo. Prst se ne vidi pred okom od dima. 

Ispred očiju pilota samo belina i neizvesnost šta ih čeka kada slete.

Ne vidi se ništa do 2.000 metara.

U Grčku su, da podsetimo, odletela tri helikoptera ove jedinice, dva bel 212" i jedan "H-145" sa 14 svojih pripadnika.

Helikopterska jedinica na Eviji FOTO: Helikopterska jedinica MUP

Pre toga, oni su, pored Srbije, gasili požare iz vazduha u Severnoj Makedoniji a pre toga u Republici Srpskoj. 

U Grčkoj je od nedelje i 37 naših vatrogasaca, koji se, takođe, bore sa vatrom na Eviji, a sudeći po snimcima koje pouštaju grčki mediji, oni su u centru plamena.

Vulin: U svim teškim trenucima Srbi i Grci su bili zajedno

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin razgovarao je danas u Atini sa ministrom za zaštitu građana Republike Grčke Mihalisom Hrisohoidisom i istakao da u borbi protiv prirodnih katastrofa treba regionalno jačati kapacitete kako bismo bili spremni, ne samo da sačuvamo sebe, već da bismo pomogli i drugima.

Naglasio je da su u svim teškim trenucima Srbi i Grci bili zajedno i dodao da je tako bilo i ovoga puta.

- Ponosan sam što smo mogli barem malo da pomognemo u borbi sa prirodnom katastrofom za koju niste krivi i koja može da se desi bilo kome. Zato verujemo da svaka zemlja na Balkanu, kada planira svoje kapacitete za borbu protiv prirodnih katastrofa, treba da misli regionalno i da svoje kapacitete jača, ne samo da bi sačuvala sebe, već da bi pomogla i drugima- naglasio je ministar Vulin.

Istakao je da će vreme pred nama pokazati da će ekološki problemi, pa čak i ekološki terorizam, postati novo polje na kome ćemo morati da dokažemo svoju organizovanost i sposobnost da događaje predvidimo, a posledice umanjimo.

Ministar se zahvalio ministru Hrisohoidisu i grčkoj policiji na izuzetnom zajedničkom radu, zahvaljujući kojem je rasvetljeno nekoliko teških ubistava, koje su počinili državljani Srbije i Crne Gore na teritoriji Grčke.

- Naša saradnja će se nastaviti. Grčka nije i neće biti sigurno mesto za srpske kriminalce, baš kao što iz Srbije nikada neće dolaziti nikakvo zlo u Grčku ko god da ga nosi - poručio je ministar Vulin.

Ministar Hrisohoidis zahvalio se narodu Srbije, Vladi, predsedniku Vučiću i ministru Vulinu koji je došao lično da bi pružio podršku Grčkoj u borbi protiv vatrene stihije.

Hrisohoidis je rekao da je sa ministrom Vulinom razgovarao o daljem razvoju saradnje u oblasti organizovanog kriminala.

- Već duže vreme u toku naše saradnje u pogledu suzbijanja kriminalnih grupa u Grčkoj od strane međunarodnih timova, nalazimo se na dobrom putu i naša saradnja beleži rezultate. Nastavićemo na isti način borbu protiv organizovanog kriminala, a zaključićemo i sporazum u vezi sa prirodnim katastrofama-  rekao je Hrisohoidis i dodao da dve policije razmenjuju iskustva i u oblasti borbe protiv sajber kriminala.

Dodao je da je dogovorena i saradnja dve policije u oblasti turizma, koja će podrazumevati prisustvo srpskih policajaca u turističkim oblastima u kojima su većinom srpski turisti.

Prema poslednjim informacijama, u Grčkoj je aktivno više desetina šumskih požara.

Video: Iz hangara sa Surčina za 2 minuta u nebo sa Helikopterskom jedinicom MUP-a

(Telegraf.rs)