Šta piše u izveštaju o problemima u ustanovama zaštite dece na koji je reagovalo ministarstvo?

* Nalazi prikupljeni tokom 2019. godine; Iz MDRI-S navode da su u ustanovama u kojima žive deca sa mentalnim invaliditetom uslovi za život loši, te da su ta deca izložena rizicima * Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja tražili od nevladinih organizacija da dostave dokaze * Tokom dana organizovaće se sastanak ministarstva i MDRI-S

Ilustracija / Foto-ilustracija: Shutterstock

Organizacije Disability Rights International (DRI) i Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI-S) objavile su izveštaj „Zaboravljena deca Srbije“. Izveštaj je predstavljen 24. juna, a u njemu su predstavljeni nalazi prikupljeni tokom 2019. godine. Kako je navedeno na sajtu MDRI-S, izveštaj sadrži nalaze o "i dalje prisutnim teškim kršenjima ljudskih prava dece i odraslih koji žive u institucijama".

Kako navode, na taj problem već su ukazali u izveštajima „Mučenje kao lečenje“ (DRI, 2007) i „Sklonjeni i zaboravljeni“ (MDRI-S, 2012).

Prema navodima iz tek objavljenog izveštaja na više desetina strana ukazuje se na loše uslove, zlostavljanje, zanemarivanje i nečovečno postupanje, što je, ističu, tokom godina ukazivano Vladi RS.

Koji su problemi?

U studiji se, između ostalog govori o uskraćivanju medicinskih tretmana i zanemarivanju opasnom po život deteta. Istraživači su, navodi se u studiji, zatekli oko 100 dece u metalnim krevecima sa visokim rešetkama jedne od ustanova socijalne zaštite. Kako je navedeno, reč je o deci sa posledicama cerebralne paralize.

- Deca retko napuštaju ove krevece osim kada im se pruža bazična nega (kupanje i presvlačenje). Mnoga deca izgledaju znatno mlađa u odnosu na njihov uzrast i njihovi mišiči su atrofirali usled manjka aktivnosti i kretanja. Dugotrajan manjak fizičke aktivnosti i izostanak ljubavi i ljudskog kontakta doslovno ubija decu – stanje koje je poznato kao „izostanak napredovanja“ kada se zaustavlja rast i razvoj deteta, bez obzira na količinu hrane koja im je dostupna - stoji u izveštaju "Zaboravljena deca Srbije".

Tema izveštaja bila je i seksualno zlostavljanje i prinudna kontracepcija. O tome se navodi na primeru druge ustanove (ustanova iz prethodnog primera označena brojem 1, ustanova iz drugog primera označena brojem 6) u kojoj su, kako piše, dozvoljeni partnerski odnosi uz pretpostavku da su dobrovoljni.

- S obzirom da se ove žene nalaze pod potpunom kontrolom ustanove – bez mogućnosti da je napuste ili da donose osnovne životne odluke – suštinska saglasnost za takve intimne odnose nije moguća - piše u izveštaju.

Dalje se raspravlja o kontracepciji, za koju ističu da je prinudna.

- Rizik od zlostavljanja je znatno veći ukoliko uzmemo u obzir visok procenat žena koje su podvrgnute prinudnoj kontracepciji. Prema navodima direktora, 40 žena ima ugrađenu „spiralu“ (kontraceptivni uređaj ugrađen u matericu kojim se fizički sprečava začeće) što je skoro 50% od ukupnog broj žena (83). Od osoblja smo saznali da ostatak žena dobija oralne tablete za kontracepciju bez traženja njihove saglasnosti i najverovatnije bez njihovog saznanja (o tome čemu te tablete služe) - stoji u izveštaju DRI i MDRI-S.

Deca koja spavaju u zajedničkoj prostoriji sa odraslima izložena riziku od seksualnog zlostavljanja / Foto-ilustracija: Shutterstock

Odrasli i deca žive zajedno: izloženost daljem zlostavljanju - takođe je jedna od stavki na koju su iznete primedbe, uz ocenu "da je ovakva praksa opasna za decu koja su podložna maltretiranju, nasilju i seksualnom zlostavljanju".

O uskraćivanju prava na život u porodici pisali su na primeru dečaka pod pseudonimom Zoran.

- Pre nekoliko godina, tada 14-godišnji Zoran je smešten u malu domsku zajednicu nakon što se njegova majka razbolela (prema informacijama dobijenim od osoblja tokom posete). Odluka o smeštaju doneta je od strane nadležnog centra za socijalni rad iako je majka tražila podršku koja bi joj omogućila da on ostane kod kuće sa njom. Rešenje nadležnih službi je bio smeštaj u instituciju.

Kako osoblje navodi, majka je veoma privržena Zoranu i često ga posećuje. Zoranovo stanje se značajno pogoršalo od kako je izmešten iz svoje porodice. On većinu vremena provodi ležeći u metalnom krevecu, zgrčen poput fetusa. Izgubio je većinu kose (u poređenju sa fotografijom koja je načinjena prilikom prijema). Izgubio je toliko telesne mase da je moguće napipati kosti preko odeće - navedeno je u izveštaju o stanju iz 2019.

Ministarstvo: Dostavite dokaz za navode

Ovim povodom danas se oglasilo i Ministarstvo za rad, zapošljavaje, boračka i socijalna pitanja, pozivajući nevladine organizacije da dostave dokaze za navode. U saopštenju takođe stoji da su "svi oblici nasilja i zlostavljanja strogo zabranjeni", dalje pozivajući da se slučajevi prijave, takođe uz dostavljanje dokaza.

- Neophodno je da svi koji imaju saznanja o tome prijave takve slučajeve i dokaze Inspekciji socijalne zaštite ovog ministarstva ili nadležnom pokrajinskom sekretarijatu - stoji u saopštenju.

U izveštaju "Zaboravljena deca Srbije" autori su istakli da im nije namera da omalovažavaju napore osoblja koje radi u teškim uslovima.

- Autori nemaju nameru da za utvrđenu situaciju okrivljuju određenu grupu ljudi niti da omalovažavaju napore velikog broja osoblja koje predano radi sa decom u veoma teškim okolnostima. U izveštaju se na navode imena izvora kako bi se zaštitio njihov identitet i kako bi im se omogućilo da slobodno govore. Imena i lokacije konkretnih institucija se ne pominju u javno dostupnoj verziji izveštaja radi zaštite identiteta dece u ovim institucijama. Konkretne ustanove su u izveštaju obeležene brojevima radi lakšeg poređenja - naveli su.

Sa pitanjima u vezi sa navodima objavljenim u izveštaju obratili smo se Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, međutim do objave teksta nismo dobili njihov odgovor. Takođe smo se obratili zaštitniku građana koji je spomenut u saopštenju ministarstva. Prema njihovim navodima, zaštitnik građana od početka 2021. godine u svojstvu Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture obišao je šest ustanova socijalne zaštite i nije imao ozbiljne primedbe na njihov rad i zaštitu prava korisnika na smeštaju. U vezi sa navodima iz izveštaja "Zaboravljena deca Srbije" još uvek nismo dobili povratnu informaciju.

Ministarka sa predstavnicima MDRI-S o izveštaju

Na inicijativu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević danas će održati sastanak sa predstavnicima Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom.

Povod za sastanak su tvrdnje o sistemskom zlostavljanju dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u ustanovama socijalne zaštite, koje je iznela ta nevladina organizacija.

(Telegraf.rs)